Motání hlavy

Dobrý večer mám dotaz. Už týden se mi motá hlava. Ráno při vstávání, během dne někdy taky, když hlavu zakloním nahoru a chci něco z vrchu vzít, večer když ležím a otočím se rychleji tak se mi taky točí hlava,když se ohnu taky. Můžete mi prosím poradit čím to je? mám obavy. Nikdy jsem problémy něměla s tlakem. Může to být třeba i s nadměrného pití kávy? Jediné co mě bolí nebo pobolívá je krční páteř. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den Gabrielo. Závratě mohou mít více různých příčin. Zjednodušeně- z ušní oblasti, z oblasti mozkových center pro rovnováhu, při oběhových příčinách / změny tlaku, dehydratace, arytmie srdíčka/, ale i také od krční páteře. Základní rozlišení je možné při neurologickém vyšetření ev alespoň základním lékařským vyšetřením. Pokud je nyní i bolest v šíji, může to být od blokády krční páteře. Ta se přesně pozná lékařským speciálním vyšetřením- lékařem, který provozuje i myoskeletární, ev. manuální medicínu , a může i nalezenou blokádu odstranit. Pokud je nápadná závrať při otáčení na některý bok vleže, nebo předklonu a záklonu, ukazuje to na možnost tzv polohové závrati. Příčinu je posun tělísek ve vnitřním uchu v části, která odpovídá za vnímání polohy v prostoru. Zde pomůže speciální hmat na repozici tohoto stavu, tzv Séemontův manévr. Někdy je vysvětlen i na webech. Obě jmenované pravděpodobné příčiny nejsou nebezpečné, ale bez speciálního ošetření se jen léky, nebo rehabilitací neodstraní. Doporučuji zatím- tekutiny, více klid, na šíji domácí Prizznitův zapařující vlhký obklad. Kontrolu krevního tlaku. Hořčík v tabletách 2xd. Při nelepšení co nejdříve k lékaři k základním vyšetřením+ krev, TK. Definitivní ošetření ale asi nejlépe u neurologa, který ošetřuje i benigní polohou závrať a i vyšetřuje a ošetřuje blokády páteře. Zároveň zváží, zda není potřeba provést další vyšetření. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kouření vás může připravit o zdraví zubů i dásní
Články: Kouření vás může připravit o zdraví zubů i dásní
Většina lidí je obeznámena...
Kolorektální karcinom
Články: Kolorektální karcinom
Kolorektální karcinom je...
I pivo může způsobit alergii
Články: I pivo může způsobit alergii
Pivo. Jeden z nejstarších a...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Články: Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Nehty postižené plísněmi...
Poničené růstové chrupavky ani růstový hormon nezachrání
Články: Poničené růstové chrupavky ani růstový hormon nezachrání
Léčba růstovým hormonem. U...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: