Mravenčení na temeni hlavy

Prosím o radu, již 6 let mám každodenní bolesti - lépe řečeno nepříjemné mravenčení a někdy i pulzace na temeni hlavy (tzv.obruč,). V životě mě potkalo mnoho nepříjemných věcí - ve 31 letech ztráta manžela, výchova 2 malých dětí, studium VŠ - dálkově, postupně ztráta obou rodičů - rakovina, operace gangrenózní apendix - přišla jsem pak i o všechny zuby horní čelisti, hysterektomie, kolaps - a pak to mravenčení začalo. Bohužel zmizelo jen na pár měsíců, kdy jsem byla na neschopence a pak po nástupu do zaměstnání (pedagog) vše začalo znovu. CT mozku dopadlo dobře i EEG vyšetření. Mám problémy s páteří (výhřez 2 bederních plotének a zlobívá i krční páteř). Navíc dědičná hypercholesterolémie - léky na cholesterol, ředění krve - Godasal, ale zejména, a to mě trápí nejvíc beru již 6 let na noc AD_Esprital (30 mg) a Rivotril 1,5 - 0,5 -0. Nedaří se Rivotril vysadit (snížila jsem jen o 0,5 odpoledne). Myslím a i cítím,že bohužel už Esprital ztrácí účinek. Potřebuji pracovat, práce pedagoga mě baví a realizuji se v ní,ale nyní pouze za pomoci Rivotrilu. Dříve to byl Neurol 0,25 denně - stačil, ale po 1 roce bohužel už ne...Nyní mám přítele, myslím,že i méně starostí (snAD JSEM SE I VYROVNALA S OSUDEM). Bohužel můj psychiatr nemůže najít náhradu za Esprital (Tritico, APO-parox) neseděly, ani terapeut moc nepomohl (bohužel není jich na našem okrese mnoho). Nemám jiné stavy než ono "Mravenčení",ale bere mě energii a trvá to už moc dlouho...je to normální projev? mají něco podobného i jiní lidé? A jak s tím bojovat - vím,že musím sama, více relaxace, což při povolání učitelky není moc možné (používám hlavu neustále). Mám podporu partnera, snad i psychiatr se snaží,ale nakonec Rivotril stejně napíše a Esprital navýšil na 45 mg na noc...takže jak z toho ven. Prosím o radu a moc děkuji za odpovědˇ. ja.cer@seznam.cz

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Chápu,že Vaše obtíže jsou nepříjemné hlavně svou úporností.Asi nevymyslím nic světoborného,Vaši lékaři s Vámi pracují nějaký čas,znají Vás mnohem lépe.Určitě by bylo dobré se poradit s neurologem a fysioterapeutem.Netrapte se zatím faktem,že se nemůžete zbavit svých večerních léků-váhání,vnitřní souboje Vám mohou zhoršovat obtíže.Vím,že to asi působí jako "zlehčování"stavu,ale snažte se obklopovat příjemnými věcmi,vraťte se ke svým/třeba bývalým/koníčkům.Zařaďte skutečnosti,které odlehčí situaci,přinesou Vám trochu legrace,uvolnění.Nežijte jen "užitečnými"záležitostmi..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: