Nález na páteři

Dobrý den, je mě 60 roků, podl.výsl.z CT....L3-4plot.lehce sníž. prom do pát.cirk.pratruse 3,4mm.S přes.do foram.,artoz. vpravo.L4-5 prom. do pát.kan.protr.cirk.3,3mm. L5-S1 plot.prom.do pát.kan.protr.3,4mm.dur uložen v kont. s protusi. Chodil jsem na injekce Dolmina, na rehabilitace, začala jsem pár cviků Spinální cvičení s lanem. Mírné bolesti byly pořád. Po třech týdnech od rehabilitace se opět zhoršil, trochu mě pobolívá i v podbříšku. Na neurologii mě paní doktorka dala 2 obstřiky do zad s kortykoi.Neskutečně se to zhoršilo a hlavně bol. v podbříšku. Nyní jsem týden po lap. operaci,odstr. mě vejcovod,vaječník ,srůsty a lož.endometriozy.Nález byl asi starší zálež. ale pro velké bolesti mě zákr .provedly. Nyní,když ležím,jsem úplně v pohodě.Ale při více poh.mě záda bolí. Již od dávna jsem objed. na srpen na obstřik pod CT.Nevím,zda mám obstřik absolvovat, bojím se ,že se mě stav po skušenostech zhorší. Pane doktore, vzhledem k mému nálezu a zkušenostech, co byste mi prosím doporučoval. Moc Vám děkuji za radu a přeji hezký den, Irča.

Odpověď odborníka:

Obstřik s kortikoidy může výrazně zlepšit situaci u lidí, kteří nemají ještě tak výrazný nález jako je Váš. Soudím dle popisu, nemám přesnou symptomatologii a výsledek klinického vyšetření, proto je to vysoce pravděpodobný, ale pouze můj odhad. Z toho důvodu se Vám stav zhoršil, při menším nálezu by došlo k snížení naúpětí a zlepšení bolestí, proto to kolegové bohužel stále ělají. Obstřiky nejsou ideální léčbou, ale přesto často velmi vhodné, zvláště, pokud jsou doprovázeny cílenou funkční léčbou...a po zlepšení funkce pomocí " aktivní fyzioterapie"( u Vás ovšem provedenou léklařem, jste pro běžného fyzioterapeuta riziková, nebyl by dostatečně aktiívní, proto bez přínosu) začít cíleně cvičit. takto by to bylo optimálně i nyní. Pokud by přes tento léčebný přístup problém pokračoval, pak je na místě při obstřik pod RTG či CT dohledem. Obstřik tohoto typu nebývá s kortikoidy, takže za předpokladu správného provedení nepřináší podobný problém, jaký jste zažila.Záruk zlepšení po tomto obstřiku však také není. Tak jak jsem výše popisoval, léčba musí být komplexní, ne pouze zklidňující. Bát obstřiku se netokrát ale nemusíte. Rizika jsou stejná jako u kteréhokoliv vpichu - infekce, alergie apod. nikoliv bolestivá reakce jako u předešlého.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: