Nález z gastroskopie

Prosím Vás o vysvětlení pojmu z gastroskopického vyšetření (můj pan dr. bohužel neřekl) a nějaké rady co mě může trápit. Mé problémy začly bolestí kyčle, v hýždi, třísle. S obavami jsem zašla k obvodnímu, protože moje babička zemřela na osteosarkom v kyčli, nebo této oblasti. Rtg. kyčlí v pořádku, LS páteře mírný posun(náklon) vpravo, biochemie, krev, moč v pořádku. Závěr doktora ochablé svalstvo, celková únava z péče o dceru.. Na výsledky jsem ale čekala týden a do té doby možná z nervů, jsem přestala mít chuť k jídlu a za ten týden zhubla 2 kila. Po tomto se přidaly bolesti v nadbřišku pod levými žebry, taktéž žeber vzadu, obdobně mírněji i v pravo, bolest žaludku, časté říhání, pocit hořka v krku. Začla jsem mít strach z rakoviny slinivky. Byla jsem odeslána na sono břicha, kde krom malé korové cysty na pravé ledvině nález normální. Kvůli občasným pocitům zimnice nebo horka nabrána krev na štítnou žlázu, v pořádku. Jak tomu ale bývá, na veškerá vyšetření se čeká a můj strach a problemy se prohlubovaly. Další úbytek váhy, nechuť k jídlu, bolesti v prostřed nadbřišku a vlevo, na hrudi u hrudní kosti a také v oblasti hrudní páteře. Také občas bolest levého ramene. (mám také od dětství skoliozu a pred 10 lety objevena chondrosa L5, je mi 34 let a mám 3 letou dceru porod císařem, měřím 160 cm, váha před problémy 45 kg) Další odběry krve v pořádku a gastroskopii cituji: přístroj volně zaveden do jícnu, kde sliznice klidná, junkce v 35 cm ostře ohraničena, kardie je inkompetetní, žaludeční sliznice přechází cípatě ve sliznici jícnu. V žaludku sliznice jemná, lesklá, růžová, řasy se přiměřeně rozvíjí, antrum klidné, jezírko čiré, pylrus okrouhlý domyká, v bulbui v d II normální nález. V inverzi kardie netěsní, sliznice fornixu je klidná. Vzaty excise z D II. Závěr inkompetence kardie jinak do D II normální nález. A na to se chci zeptat co prosím přesně znamená pojem ostře ohraničená junkce? To tak má být, nebo je to nějaká změna k špatnému? Je možné, že veškeré obtíže způsobuje ta netěsnost (beru Helicid) nebo je to ještě v souvislosti s páteří a strachu z nemoci? Občas při strachu mám vzít Lexaurin. Nebo je na vině obávaná slinivka? Ještě me čeká rtg plic a srdce a možná i ct břicha, nevím kdy. A výsledky krve imunol. k vyloučení MAS. Ještě doplním že nepiji, kouřila jsem asi rok před 4 roky, celkovy ubytek váhy od konce dubna 3 kg, stolice pravidelná, nekdy tuhá málo piji, domácí test na okultní krvácení negativní a chuť k jídlu někdy je a jindy vůbec. Občasné svalové tiky po těle a nyní ještě bolest v pravém boku v předu i vzadu vázaná spíše na pohyb. V noci me nic netrápí. Omlouvám se za tak rozsáhlý popis. Moc děkuji za přibližné vysvětlení pojmů a obtíží.

Odpověď odborníka:

Nález z gastrokospie lze hodnotit jako celkem příznivý, ostře ohraničená junkce je jen popis přechodu jícnu a žaludku. Pouze Vám mírně nedomyká svěrač mezi jícnem a žaludkem, který může způsobovat navracení kyselého obsahu ze žaludku do jícnu (tzv. gastroezofageální reflux). Helicid tedy berte nadále, pozor na jeho užívání, vždy nutno nalačno, aby mohl zafungovat na kyselinu v žaludku, jejíž produkci redukuje. Ke slinivce se nelze vyjádřit, vyčkejte na CT břicha, pokud je v plánu. Úbytek váhy spatřuji v tom, že pravděpodobně na vrub nechutenství příliš potravy nepřijmete. Zkuste spíše menší porce, častěji za den,i kvůli refluxu. Vyhnout se ostrým pálivým jídlům, omezit kofein, hodně tekutin, redukovat stres, ten se také ve velké míře může podílet na zhoršení obtíží. Přeji hezký den a brzké uzdravení.

MUDr. Nela Šrámková
MUDr. Nela Šrámková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: