Návaly horka,pocení,tlak

Dobrý den, poslední 3 týdny se pravidelně každý den mezi 4-5 hod. ranní budím s pocitem návalů horka a pocením v oblasti krku a hrudníku, a to opakovaně cca po dobu 1,5 hod. Napadl mě vysoký tlak, proto jsem si ho zápěstním tlakoměrem dnes vleže měřil s výsledkem 158/95 a tepem cca 85.Běžný tlak mám cca 135-145/85-90, tep 60-70, (49 let), poslední krevní testy v lednu (vč.jater, štítné žlázy a ledvin) byly v normě, problémy mám jen s cholesterolem (beru dlouhodobě lék) a žlučníkem (drobné kameny, bez léčby), rovněž tlakový Holter ani Ekg nic neukázaly (již jednou bylo podezření na vysoký tlak) Cítím se tak po třech týdnech nevyspaný (spím takto nepřerušované cca 4-5 hod) a netuším příčinu. Mám sice nadváhu, ale snažím se denně sportovat a nejíst tučná jídla (176/ 87), nekouřím, piji jen lehký alkohol, při fyzické námaze nemám žádné srdeční ani dýchací potíže. Napadla mě souvislost s artritidou ramenního kloubu nebo nějakým jiným zánětem v těle? Prosím o radu, nerad bych u svého lékaře vypadal jako hypochondr. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaše obtíže nejsou příznakem, který by jednoznačně charakterizoval nějaké konkrétní onemocnění. Opravdu by mohly souviset se zvýšeným krevním tlakem, i když zápěsťové tonometry nebývají přesné. Bylo by tedy vhodné zopakovat 24-hodinovou monitoraci krevního tlaku. Někdy se mohou podobné obtíže objevit v závislosti na předchozí konzumaci jídla. Nelze vyloučit ani vliv horkého počasí, některé poslední noci byly velmi teplé. V úvahu připadá i stres a následný neklidný spánek. Přímá souvislost s artritidou ramenního kloubu se mi nezdá pravděpodobná, spíše by přicházel v úvahu případný vliv užívaných analgetik (např. ibuprofen je nejen analgetikem ale i účinným lékem na snížení teploty). Pokud obtíže trvají již tři týdny, svého lékaře určitě bez obav navštivte. S pozdravem Michal Hudcovic a v úvahu souvislost s

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Poprvé u gynekologa – nejčastější dotazy
Články: Poprvé u gynekologa – nejčastější dotazy
Důvodem k první návštěvě...
Včasné odhalení infekce v ráně pomůže lepšímu hojení
Články: Včasné odhalení infekce v ráně pomůže lepšímu hojení
Zanícení poranění bývá...
Poznejte sami, že se s vašimi játry něco děje
Články: Poznejte sami, že se s vašimi játry něco děje
Bolí vás často břicho a na...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Roztroušená skleróza: s psychoterapií se žije lépe
Články: Roztroušená skleróza: s psychoterapií se žije lépe
Léčba roztroušené sklerózy...
Víte, jak se stravovat při Bechtěrevově nemoci?
Články: Víte, jak se stravovat při Bechtěrevově nemoci?
Dieta sice tuto nemoc...
Tajemný bod G: mýty a pověry
Články: Tajemný bod G: mýty a pověry
V sexualitě existuje mnoho...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Jak správně ošetřit puchýř
Články: Jak správně ošetřit puchýř
Odřely vám nohy nové boty...
Dopřejte svým střevům jarní osvěžení!
Články: Dopřejte svým střevům jarní osvěžení!
S příchodem jara mnoho lidí...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: