Nejasné příznaky a hlavně strach

Měl bych začít od začátku. Více jak rok se potýkám s hypochondrií a neustálým strachem o své zdraví, pozorováním se, kompulzemi atd. vysvětlovat vše je hodně na dlouho, ale nakonec jsem kvůli samovyšetřování skončil i na nemocničním lůžku. Žádnou vážnou nemoc (bál jsem se desítky rakovin) jsem neměl a doufám že nemám. Tehdy v nemocnici (červen) mě však napadlo, že bych mohl mít nádor mozku, ale pořád jsem si říkal že ne, nicméně opět mě moje myšlenky donutily si přečíst o příznacích a pozorovat se. Bohužel jsem zjistil, že pří pohledu oka v určitých směrech (jak kdy, mění se to) mívám někdy nystagmus (do strany i dolů), rodina mi říká, že v primární poloze ho nemám. Taky jsem sledoval jak moc se mi oči hýbou do různých směrů a za poslední asi měsíc došlo k omezení pohybu nahoru (společně obě oči). Dříve mi obě oči zajely až po zornici, tak že nebyla z poloviny vidět, teď je zvednu tak, že je nad zornicí kousek místa a dál oči nejdou (mezi zornicí a víčkem). Taky, když pohnu očima nahoru šikmo tak na na jednu stranu (nevím zda doleva nebo doprava) se mi zvedají obě obočí, na druhou pouze jedno. Navíc jsem zjistil, že na jedné straně obličeje dokážu se svalem udělat větší pohyb (třeba roztáhnu ret tak 0,5 cm víc, ale zase někdy jo, někdy ne). Zjistil jsem i, že jednu zornici mám někdy tak 0,5 - 2 mm větší než druhou (jindy se však jeví stejné). Zornice však pdle mě reagují normálně, akorát jedna se dokáže smrštit více (a třeba více odpoledne než ráno). Taky mám čelist na jednu stranu o dost pohyblivější. Občas se mi zdá, že vnímám jinou chuť než zbytek rodiny, ale to je podle mě jen můj výmysl, protože to vždy přejde. Nejvíc mě trápí to, že oči (3 měsíce je pozoruju, fotím a měřím pohyb) se mi nahoru pohybují méně než dříve. Udělal jsem snad 1000 fotek a měření a opravdu je pohyb menší. Myslíte, že mám mít obavy? Děkuji Vojta, 18 let

Odpověď odborníka:

Nádor mozku po netu jistě vyloučit nelze. Zda máte nystagmus či ne, rozhodne neurolog či oční lékař. V určitých polohách či při fixaci nebo pohybu jsou určité formy nystagmu variantou normy.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: