Několik dotazů ohledně mého srdce.

Přeji hezký den a předem děkuji za váš čas, Je mi 20let, měřím 197cm a vážím 77kg. Od Srpna studuj VŠ v zahraničí a začal jsem si všímat že můj srdeční puls je zvýšený a nepravidelný. Než jsem dojel do zahraničí tak jsem kouřil někdy normální a někdy elektronickou cigaretu (Byl tam prostě značný příděl nikotinu.) občas když jsem studoval jsem hodoval jak kávě tak energetickým nápojům. Navíc má sportovní aktivita byla těžce tragická. Po příjezdu do zahraničí když jsem si všiml že můj klidový tep je dost vysoký a občas nepravidelný.."pauza a silný úder") jsem se vším přestal (ze dne na den) opravdu jsem si nedal již od srpna jedinou cigaretu, kafe ani žádný energetický nápoj. A denně jsem začal chodit vycházky 10km. Na počátku Října jsem začal běhat co druhý den 9-10km. Stejně tak jsem rapidně zvýšil konzumaci zeleniny, ovoce. V Říjnu jsem navštívil praktického lékaře, ten mě poslal na odběr krve a EKG do laboratoře. Výsledky jsou prý naprosto bez problému, dokonce přede mnou přeměřoval mou EKG "křivku" a říkal že je vše bez problému ale můj tep je o něco zvýšený a předepsal mi betablokátor propral 10mg. 3x denně jedna až dvě tablety. Teto betablokátor aktivně beru již měsíc, svůj tep mohu měřit svým telefonem a fitness trenérem. Když sedím u počítače a pracuji na školních věcech nebo pouze procházím internet můj tep se aktuálně pohybuje kolem 68-78 tepů za minutu. Před spánkem klesá bez problému na 60-68 tepů za minutu. A ráno když se probouzím to je něco kolem 65-75. Pokud se aktivně pohybuji po bytě nebo něco dělám za pohybu můj tep je kolem 80-110 tepů za minutu. Když aktivně běžím každý den nebo opravdu sportuji (běh) dostávám se až na 185-187 za minutu (maximálně co jsem zatím naměřil). (Ve škole jsem nosil 6 dní malý monitor tepu pro výzkum na kterém jsme pracovali ohledně fitness aplikace pro mobilní telefony a ten mi zobrazoval 59-65 za minutu při spánku (Průměr 63 za minutu). A průměrný tep za den přibližně 85-87 tepu za minutu. ) CO MĚ ALE TRÁPÍ JE: Někdy při zátěži, jen třeba když docházím pěšky do školy nebo když doběhnu po hodině silné zátěže cítím že můj tep je stále nepravidelný a vynecháni srdce je nasledováno silným úderem. Několikrát za sebou, takže mi připadá že můj tep je absolutně nepravidelný a můj stres a strach automaticky startuje do nebe. Tohle se mi poté co beru propral už v klidu nestává (nebo to absolutně nevnímám.) Někdy mám problémy se nadechnout (dokončit nadechnutí) (ale připadá mi to spíš jako problém jen když na to myslím). Navíc mám hodně výrazný "silný" tep - vidím výrazně jak mi tepá krk nebo výrazně pohybuje triko na hrudi, když se chystám usnout, někdy ho i dost cítiím a je to nepříjemné.. Někdy pocitový tlak na hrudi ale absolutně nic vážného z čeho bych se měl posadit na zadek. Nemám žádné problémy se spánkem (Dokážu bez jakéhokoliv probuzení prospat krásných 10-11 hodin.) Od té doby co beru betablokátor tak mi připadá že mám studenější ruce (s možná trochu výraznými modrými žilami na dlani.). Když se postavím ráno, tak se mi zatočí hlava a cítím trochu nevolnosti ale opět nic vážného (I během dne když se postavím , někdy mě to přepadne náhodně). Ale při aktivitě (když běhám) tak se necítím zle - naopak za poslední měsíc se mé časy zlepšili a při běhu se cítím o něco lépe a dokážu si běh už i pomalu užít. Mám následující dotazy, protože mi to dělá opravdu velké starosti ( tak daleko od domova 2x tolik stresující a nepříjemné s tím že jsem dost "stresující" člověk a vsugeruji s pocity na "umření".) a zajímá mě jestli je to třeba řešit ihned a vyhledávat tady nějakého kardiologa, nebo stačí když ho navštívím v lednu po příjezdu domů. 1. Je má tepová frekvence v pořádku, nebo je stále vysoká i když beru betablokátor ? Z ohledem na můj věk, výšku a váhu. 2. Ten nepravidelný tep (extrasystola ?) při malé nebo vysoké zátěži ? je to velký problém? 3. Mám svůj problém řešit ihned nebo prozatím stačí vyšetření praktického lékaře ? Děkuji ještě jednou. -O

Odpověď odborníka:

Pane Ondřeji, děkuji za podrobné vylíčení situace, z uvedených informací lze soudit, že nepravidelnost, kterou pociťujete je skutečně dána "jen" extrasystolami - ty jsou sice nepříjemné, ale u jinak zdravého srdce nejsou nebezpečné (každý je vnímá individuálně, samotné vnímání "silného tepu" při námaze není nic neobvyklého, zvl. u štíhlých osob - což podle uvedených mír jste...). To, že jinak tolerujete námahu bez větších problémů svědčí proti tomu, že by za problémem stálo nějaké významnější srdeční onemocnění. Hodnoty pulsu, které uvádíte, jsou skutečně vyšší, než je standardní (v klidu a ve spánku ale v celkem norm. rozmezí), vliv na tuto věc může mít ale celá řada faktorů, včetně samozřejmě psychiky, stresu... Pokud jste byl tělesně vyšetřen, měl jste příslušné krevní testy, normální klidové EKG a jiné změny stavu nepozorujete (mdloby, silná dušnost nebo bolest na hrudi...), je podle mého názoru možné nechat konsultaci lékaře až na leden. Kromě opětovného zhodnocení detailů a provedení celkového tělesného vyšetření pak lékař uváží doplnění echokardiografického vyšetření a 24-hodinovou monitoraci EKG. Užívání betablokátoru je na místě, je ale možné, že jiný typ léku ze stejné skupiny by Vaše symptomy ovlivnil lépe - to by pak lékař uvážil dle stavu.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x