Nepravidelná menstruace - vlastně žádná

Dobrý den, mám velikánskou prosbu. Ve svých 13-ti letech jsem dostala po prvé menstruaci. Poté jsem ji dostala nepravidelně ještě asi 2x. Poté jsem začala chodit na střední školu. Celý prvák nic. Ve druháku jsem to začala řešit. Našla jsem si gynekoložku a ta mi začala píchat jakési vyvolávačky, díky kterým jsem začala dostávat menstruaci. Párkrát se stalo, že jsem vůbec nic nedostala, protože si paní doktorka myslela, že to přijde samo, ale bohužel. Poté mi předepsala na 14 dní prášky Estrofem. Po kterých jsem to také pak dostala. No a nakonec zase jsem dostala vyvolávačky. A jednoho dne i prášky Vreya se jmenovali a po nich to taky přišlo. A pak nic. Takhle jsem to řešila rok. Poté mi bylo řečeno, že když nechci mít děti, tak ať to neřeším. Tak jsem to přestala řešit. Stalo se mi, že to 1-2x do roka přišlo. Dnes je mi 20 a říkám si, že už bych s tím měla opravdu něco dělat. Děti zatím neplánuji, ale bojím se, že kdybych to teď nezačala řešit, tak bych poté mohla na děti čekat hodně dlouho. Proto by mě zajímalo, čím je toto způsobeno, že to občas za ten rok dostanu a pak nic. Podotýkám, že moje mamka takové problémy neměla, jí to normálně chodilo. Trápí mě právě i dosti nevzhledné chloupky po obličeji, což je prý způsobeno právě tím, že to nedostávám. Kde se stala chyba? Nebo proč se to stalo? Právě ani gynekolog, na to, že to je studovaný člověk, tak mi není schopný odpovědět. Chtěla bych se podrobit nějakému vyšetření a co by mi měli všechno udělat, abych si to při nejhorším vydupala. Protože moje gynekoložka mi vzala krev a řekla mi, že štítnou žlázu automaticky vyloučí a nic jsem se pak stejně dál nedozvěděla. Jak říkám, děti zatím neplánuju, ale chtěla bych to řešit, ale řešit tím způsobem, aby mi gynekolog nezaplácl problém.

Odpověď odborníka:

Vážená slečno, dle vašeho popisu se jedná o primární oligomenorrhoeu, která na začátku je celkem normální. Ve vašem věku by se měl cyklus již samovolně upravit. Já bych doporučil kvalitní UTZ vyšetření malé pánve, se zaměřením na ovaria a poté po menstruaci odběr hormonálního skríningu. Zřejmě se jedná o syndrom polycystických ovárii s porochou tvorby ženských hormonů a s převahou patol. hormonů mužského typu. Dle těchto vyšetření bych pak nastavil odpovídající léčbu.

MUDr. Jan Miklica
MUDr. Jan Miklica

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance Brno

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Náhrada za warfarin Jsem již rok léčena Warfarinem pro ředění krve - našli mi...
  • Zahlenění + ucpaný nos Už 2 roky mně střídavě trápí zahlenění a občas i...
  • V penicilín Moje praktická lékařka mi předepsala na angínu V penicilín...
  • Krevní obraz Od detstva mam nizke hodnoty zeleza v krvi-5,2...neut mam40,7 a...
  • Bolest žaludku Potřebovala bych poradit. Už přes půl roku mám bolesti žaludku...
 
Naposledy čtené: