Nepravidelnost menstruace

Dobrý den, v době kojení jsem jako antikoncepci používala DEPO-provera ale zhruba po půl roce jeho užívání jsem začala menstruovat/špinit dost nepravidelně a zhoršovalo se to natolik, že jsem pak špinila téměř každý den. Po poradě s lékařem jsem v roce dítěte přestala kojit a lékař mi nasadil norethisteron s následným užíváním kombinované tabletky (antikoncepce Katya). To sice vedlo ke zlepšení a po třech měsících jsem měla menstruaci z vysazení tabletek ale zároveň jsem vždy uprostřed cyklu ještě jeden týden špinila. Dle gynekologa je to způsobeno nevyrovnanou hormonální situací po porodu. Opět mi tedy gynekolog předepsal norethisteron ale situace se nezměnila. Prý se však nedá odhadnout jak na hormonální léčbu bude kdo reagovat a je to běh na dlouhou trať. Ani vysazení antikoncepce nevedlo ke zlepšení. Chci se zeptat zda se můj cyklus vrátí někdy do normálnu (menstruace jen jednou během cyklu) a zda jsem odkázána na pouze léčbu - pokus x omyl - při střídání hormonálních preparátů, zda se cyklus upraví. Před otěhotněním jsem měla menstruaci pravidelnou.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Petro, po skončení antikoncepce Depo-Proverou je úprava menstruačního cyklu individuální záležitostí, a opravdu může trvat i řadu měsíců. Buďte trpělivá. Kombinovaná hormonální antikoncepce, ev. užívání Norethisteronu je správným řešením.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: