Neurologie - spondolýza oblouku l5, dg. m511, m549

Dobrý den, prosím o informaci k odborné lékařské terminologii. Byla jsem od 23.2. do 4.3 a 15.3. do 25.3. hospitalizována na neurologii v Klatovech, 2x denně infuze, které vůbec nezabíraly. RTG, CT, MR mám za sebou, a každý lékař tvrdí něco jiného, což mne docela dost znepokojuje. V propouštěcích zprávách mám psáno: RTG páteře: Spondyloza, processi megatransverrsi L5 bilat., sinistroskolioza L páteře. RTG pánve: Kalcifikáty při vleklých trochantarech, flebolity v MP bilat. CT: Spondylolisthesa L5/S1 5mm na podkladě oboustranné lýsy oblouku L5, artrot. změny kloubů L5/S1. Susp. spondylolýza oblouku L5. Nevhodná práce s jednostranným přetěžováním LS páteře, v předklonu, ve strnulé poloze, při zvedání těžkých břemen a v klimaticky nevhodných podmínkách. Pracuji na 12h směny střídavě denní a noční v potravinářské výrobě. Prosím, co znamenají odborná slova, co mi vlastně je? Z MR nemám jěště výsledky, pravda, bolesti neustupují, nejhorší v klidu, v noci, brnění do PDK, při dlouhém sezení, tlak na kostrč a mám velmi silné bolesti, nevydržím ani dlouho sedět a ani stát, potím se, v noci nespím bolestí. Co se v tomto případě dá dělat? Je nějaké radikální řešení? Na doporučení z nem. jsem dostala RHB, ale vzhledem k bolestem nemohu. Chodím o fr. holích a od pasu dolů, jako kdyby mne mělo tělo odpadnout. Na Plzeňském kraji jsem nenašla žádného neurochirurga, abych to mohla dále konzultovat. Podařilo se mi s CD z mag. rez.uložit obrázek, můžete mi hi popsat prosím? Děkuji za odpověď V.S.

Odpověď odborníka:

Spondylolýza je charakterizovaná jako jednostranné nebo oboustranné / u vás oboustranné/ přerušení zúžené části obratlového oblouku mezi trnovým a spodním kloubním výběžkem - ale toto přerušení je poměrně vážná věc, bez ohledu na další nálezy. Může se stát následkem úrazu nebo postupně na základě změn na páteři a vrozených dispozic. Na tom, že ji máte, už se nic nezmění, ale chtělo by to opravdu odborný přístup. Ohledně neurochirurgického posouzení s vámi jedině souhlasím a také fakt, že bolesti, které máte se nijak i léčbou nezměnily napovídají o tom, že neurochirurgická operace by mohla být vhodná. Vyhledala jsem pro vás neurochirurgické pracoviště v Plzni, kde byste se mohla objednat k posouzení (konziliu) :http://www.fnplzen.cz/pracoviste_detail.asp?klinodd_cislo=21 Jistě vás rádi přijmou, na všem se domluvíte při objednání. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: