Neustále se zvyšující jaterní testy

Dobrý den, moc potřebuji poradit. Co mám už dělat, jelikož lékaři nevědí jaká může být příčina mých problémů. Mám dlouhodobě problémy se zvýšenými jaterními testy a to zhruba od roku 2003. Zvýšené jsou hodnoty GMTm ALT, ALP a AST. Pokaždé je vždy mnohonásobně zvýšena položka GMT a to zhruba takto: 9/2003-3,20 1/2004-2,80 6/2004-2,90 12/2004-3,50 ....(zvyšování hodnoty).... 10/2008-6,90 2/2009-7,74 a teď v 4/2009 - 8,75. Pro informaci přikládám naskenovaný opis výsledků krve z 27.4.2009. Ve zprávě je navíc psáno toto: porfyriny v moči, ELFO, séra protilátky AB/mitochondrie, LKM1, SLA,ANA ds-DNA vše negativní, CMV negativní, EBV pozitivní, protilátky anti HAV, HBV, HBC vše negativní, ceruloplasmin v norm+, laboratorně elevace v oblasti ALT, GMT, ALP, lipidyv séru v normě + sonografie jater s normálním nálezem, siubjektivně bez potíží. Tedy za celou dobu dochází k neustálému zvyšování laboratorních hodnot. Teď tedy GMT 8,75, ALT 2,44, ALP 2,57 a AST 1,25. V minulosti byla provedena 2 x biopsie jater s výsledkem steatosa jater. Také bylo provedeno i ultrazvukové vyšetření a vše negativní. Jiná vyšetření nejsou prováděny. Jsem léčen v Gastro-poradně krajské nemocnice. Pro informaci uvádím, že dlouhodobě se stravuji opravdu v dietním režimu (hodně ovoce, zeleniny, luštěniny, vločky atd., dále zásadně alkohol nepiju a nikdy v životě jsem ho nepil. Dříve tak max. 2 dcl vína za měsíc, poslední 3 roky z důvodů zvyšujících hodnot ani kapku. Měřím asi 180 cm, vážím asi 83 kg. Ve volném čase se věnuji turistice a rekreačně na jezdím na kole. Zaměstnání mám kancelářského typu. Z poslední návštěvy lékaře mě byla navrhnuta znovu biopsie jater a i nadále mám pokračovat v režimovém opatření a užívat Silymarin 3 x denně 1tbl. Paní doktorka říkala, že stoupající hodnoty mohou v budoucnu nápomoci cirhóze jater. Také samozřejm. i nemusí, ale zatím to k tomu nevypadá. Co může být příčinou neustále se zvyšujících hodnot jaterních testů? (GMT, ALT, ASP) Jaké ještě další vyšetření by jste mě doporučil? Bylo by dobré navštívit nějaké jiné specializované pracoviště či se někde poradit? Jak velké je riziko vzniku cirhózy jater či jiných onemocnění v mém případě? Bohužel problémy s jatermi testy mě velice trápí a v žádném případě nechci, aby se laboratorní hodnoty neustále zvyšovaly. Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle toho, co popisujete, nezdá se,že by došlo k zásadnímu zhoršení od vašeho posledního dotazu v r. 2007. GMT se zvýšilo, ne však dramaticky. Virový zánět jater prokázán nebyl, ovšem běžně se netestují některé vzácnější typy hepatitid, jako je hepatitida E a D. Ultrazvuk neukázal žádné kaménky ve žlučovodech. Někdy však jsou tyto kaménky odhaleny až vyšetřením ERCP. Pokud kaménky nedělají úplnou překážku, žluč může odtékat, jen je bržděna a někdy to mívá za následek právě jen zvýšení GMT. Toto je ale málo pravděpodobné u vás, uvádím to pro úplnost. Vyšetření ERCP má 1% poměrně závažných komplikací a váš hepatolog event. gastronterolog by ho měl pečlivě zvážit. Vyšetření jater a žlučníku lze někdy upřesnit takzvaným HIDA scanem, neboli scintigrafickým vyšetřením, za použití radioaktivní látky. Ukáže se vylučování žluči i funkce žlučníku. Toto vyšetření však má význam jen v některých případech. Jinak nezbývá, než dbát rady vašeho lékaře a zůstat u něj ve sledování. Je dobře, že pečlivě dodržujete dietu a zdržujete se alkoholických nápojů.

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět středního ucha
Články: Zánět středního ucha
Zánět středního ucha...
Bradavice
Články: Bradavice
Bradavice jsou drobné kožní...
Marihuana v dětském pokoji: je důvod k panice?
Články: Marihuana v dětském pokoji: je důvod k panice?
Na zahradě nebo doma za...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Biologická léčba lupénky: dostupná jen pro vážné případy
Rakovina prostaty: 5 mýtů uvedených na pravou míru
Články: Rakovina prostaty: 5 mýtů uvedených na pravou míru
O existenci své prostaty se...
Když za nemocné klouby může lupénka
Články: Když za nemocné klouby může lupénka
V případě těchto dvou...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: