Nízký krevní tlak-kolísání, vysoký tep

Dobrý den, na jaře mi bude 31, BMI 20, jím, myslím, velmi zdravě (alespoň většinou), snažím se sportovat min. 1-2xtýdně (squash,zumba,lyžování). Od dětství mám nižší krevní tlak, v průměru 100-110/60-65. Občas jsem i omdlévala, cca 2x ročně. V posledních letech vůbec ne, ale bývá mi relativně často slabo, při sportovní zátěži se cítím dobře-nezadýchám se,případně se velmi rychle dech uklidní, ale např. při chůzi do kopce se mi tíže dýchá (pocit-nedostatku vzduchu, hodně zívám-nevím, jestli to má s tím něco společného). Mám velmi často pocit, téměř pořád, slabých rukou s pocitem proudění ... Asi bych se tím nezabývala, ale včera se mi stalo následující: při jízdě autem na zastávce na kávu, se mi nekontrolovaně začali chvět ruce, musela jsem kávu odložit. Asi za hodinu v autě jsem téměř omdlela, bylo mi hrozně špatně a prý jsem byla velice bledá. Trošku jsem se rozhýbala, dala si sníh za krk (:-) a bylo mi lépe, ale celý den jsem se necítila úplně ve své kůži. Nevím, jestli je toto způsobeno možná kolísáním krev.tlaku. Včera to bylo trochu mimo normál, ale mám také pocity, včetně chvění rukou, často. Večer jsem si schodou okolností změřila tlak (když si ho měřila babička), tlak byl v mé normě - 110/60, ale tep byl 100-110, což mě strašně překvapilo. Můžete mi, prosím, poradit co dělat ve zmíněných chvílích slabosti, či jak jim předejít a zároveň zhodnotit, zda takto vysoký tep je u mne v normálu, či bych měla absolvovat nějaké vyšetření. Nikde se s ničím neléčím, žádné léky neužívám. Děkuji Vám.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, možných příčin obtíží, které popisujete je velmi mnoho (od těch týkajících se srdce, přes plíce, štítnou žlázu až po psychické příčiny...). Tlak je na spodní hranici, tep je již vyšší než je norma (nevím, zda jste byla rozrušená, nebo zda je takový trvale...). Doporučuji svěřit se s problémy prakticému lékaři, který Vás vyšetří a případně pošle na další vyšetření (kardiologické - EKG, echo, příp. ttlakový a EKG-Holter, vyšetření krve - krevní obraz, biochemie + hormony štítné žlázy, ev. plicní vyšetření). Ve chvílích. kdy pociťujete slabost, rozhodně není dobré, abyste řídila. V klidu si sedněte, může pomoci zvýšená poloha dolních končetin, napijte se. Lékařské vyšetření ale neodkládejte.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
+32 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: