Obtíže s dýcháním

Dobrý den, už téměř měsíc se trápím se špatným dýchaním (dušností a neschopností se zhluboka nadechnout). Začalo to tím, že když jsem ležela v noci a pomalu usínala vždy v přechodu mezi bděním a spánkem mnou projel jakýsi neidentifikovatelný záchvěv a následné lapnutí po dechu, jako bych se něčeho lekla nebo mi rychleji zabušilo srdce než mělo. Bylo to po maturitě, která pro mě byla silnou záležitostí, ovšem po maturitě se vše uklidnilo kromě právě dechu. Prodělala jsem také střevní chřipku a byla jsem krátce nachlazená. Paní doktorka našla nález na plicích a byla mi předepsána ATB Klacid. Bohužel obtíže s dechem se začaly objevovat i během dne. Kdy jsem velmi ztěžka dýchala. Jako bych měla stažené hrdlo a něco mi v tom bránilo. ATB jsem dobrala, ale obtíže pokračovaly. Byla jsem na vyšetření Sono, RTG plic, EKG, alergologie, vše vyšlo v pořádku. Paní doktorka ihned usuzovala, že by se mohlo jednat o psychický problém, jenže já se cítím bez úzkosti, mám prázdniny, je mi fajn. Nejsem ani ve stresu. V noci téměř nespím, protože mě přepadají ty divné stavy, kdy mě vzbudí jakýsi pocit s bušením u srdce a tepáním v krku. Někdy mám pocit knedlíku v krku apod. Už nevím, kam se obrátit dál. Je mi 19 let, nikdy dříve jsem takové obtíže neměla.

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Mám pocit,že Vás svou odpovědí zklamu-zdá se mi,že "nápad" paní doktorky-psychický původ fixovaných dechových obtíží-nechcete akceptovat.Není vzácné,že organismus člověka "přežije" v relativně dobrém stavu značnou dávku zatížení/tělesného i duševního-u Vás příprava k velkým zkouškám a zánětlivé onemocnění/-a s jistým odstupem se objeví "nevysvětlitelné"tělesné obtíže.. Při zvládání tělesných i duševních zatížení má pro člověka klíčovou roli imunitní systém.Obor psychoimunologie dokáže vysvětlit,jak systém obranyschopnosti komunikuje se stavem naší vnitřní "duševní "rovnováhy.Proto se i poruchy mohou mezi systémy přelévat--a to se stalo pravděpodobně i ve Vašem případě.Předpokládám,že Vám paní doktorka doporučila aplikaci protiúzkostného antidepresíva-udělala bych to také.Držím palce,ať užijete krásné prázdniny

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: