Odkrvení zátylku

  • Dotaz od: Jiří Hrodek
  • Publikováno: 25.7.2011
  • uLékaře.cz

Pane doktore, jsem důchodce 73 roků. Omezená hybnost páteře. Atropie CNS. Vetšinou nižší krevní tlak Bradykardie 55. Částečná blokáda pravého ramínka. Občas - průměrně dvakrát za měsíc mám PROBLÉM: při rychlém pohybu - ze sedu vztyk či při vyběhnuti schodů - odkrvení zátylku (se zpožděním 1 - 2 sekundy) s velmi nepříjemným pocitem, blízko k mdlobě. Odezní většinou za půl dne, někdy po 24 hodinách. Prosím o radu, doporučení. Děkuji, přeji hezký den :-) Jiří Hrodek

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ve svém dotazu neuvádíte, zda a jaké užívate léky. Obtíže, které popisujetem, mohou být způsobeny přechodným poklesem krevního tlaku při změně polohy, na který není organismus schopen včas zareagovat, stav bývá někdy provázen mžitkami, zhoršením vidění až "tmou" před očima, někdy celkovou slabostí. Obtíže se mohou vyskytovat u jinak zcela zdravých osob, časté jsou u pacientů, kteří užívají léky na snížení krevního tlaku. Stav však obvykle odezní do několika vteřin, rozhodně netrvá hodiny. Jinou možnou příčinou je onemocnění krční páteře, kde obtíže někdy trvají déle. Pokud jste dokázal identifikovat vyvolávající mechanismus, bude nejlepší se takovým situacím vyhnout. Budou-li se obtíže nadále opakovat, doporučoval bych odborné vyšetření: 1. neurologické + 2. interní nebo kardiologické. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: