Oteklé chodidlo

Vážený pane doktore, má matka (44), která před 10 lety prodělala rakovinu prsu, nyní trpí (již 3 měsíce) otokem pravé končetiny. Otok je doprovázen bolestí, která se zhoršuje při chůzi. Našla si také bulku na pravém zápěstí v oblasti zápěstního kloubu. Tato bulka se objevila již potřetí, vždy náhle zmizí a po nějaké době se znovu objeví a je bolestivá. Otok na končetině je doprovázen fialovo-červeným zbarvením. Možná to s tímto vůbec nesouvisí, ale uvedu také, že v poslední době matka neustále trpí zánětem zubu lokalizovaném ve stejné polovině těla jako otok nohy a bulka v zápěstí. Matka absolvovala lékařská vyšetření, při nichž bylo vyloučeno tromboticko-embolické onemocnění, nezmínila se však o doprovodné bulce v zápěstí. Absolvovala také ortopedické vyšetření. Byla jí navržena několikadenní injekční léčba roztokem k ředění krve. Po vyloučení tromboticko-embolického onemocnění a injekční léčbě se jejím problémem lékaři dále nijak nezabývali. Přesto však matku otok trápí dál a bolest při zátěži končetiny (stačí 15ti minutová chůze) neustává. Jelikož prodělala před léty rakovinu, mám o ni starost. Chtěla bych požádat o Váš názor k věci a předem za něj moc děkuji. S pozdravem Michaela Žlebková

Odpověď odborníka:

Nález na zubu bude mimo souvislost s otokem paže Stejně tomu tak může být s drobným nádorkem na ruce, což může být ganglion, které ortopedická ambulance vyřeší ambulantně. Odstraněný nádorek musí dát na histologické vyšetření, již jen pro jistotu nálezu. Co se týče otoku paže záleží na tom, jaký výkon byl při léčení nádoru prsu proveden. Pokud byly odstraňovány i mizní uzlinky v popdpaždí může tento stav přivodit postupně se zhoršující odtok lymfy z horní končetiny a tím i otok končetiny. Stejně tak se proces může výjimečně objevit i znova a proti je třeba vyšetření v mamologické poradně, která je při každém chirurgickém oddělení nemocnice. S tím bude nutno vyšetření o v ordinaci pro cévní choroby,chirurgie nebo interna, i když se zánět hlubokých žil neprokázal. Pokud tato vyšetření budou příznivá potom léčba na rehabilitaci, kde se provádějí ruční a přístrojové lymfodrenáže. Ty jen v případě negativního nálezu na cévách horní končetiny. Posloupnost vyšetření a postupnost bude nutno zachovat. Léčení otoku paže a horní končetiny po operaci prsu není ani jednoduché, ani rychlé a ne vždy úspěšné.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Střeva
Články: Střeva
Starověký lékař Galén...
Crohnova nemoc: ohrožení pro dvojčata?
Články: Crohnova nemoc: ohrožení pro dvojčata?
Sice se nedá jednoznačně...
Trombóza kvůli antikoncepci? Velmi ojedinělá
Články: Trombóza kvůli antikoncepci? Velmi ojedinělá
Média se v současnosti plní...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Potraviny, které prospějí žilnímu systému
Články: Potraviny, které prospějí žilnímu systému
Žilní systém je síť cév...
Cesta k řídnutí kostí vede přes alkohol
Články: Cesta k řídnutí kostí vede přes alkohol
Vápník je základní živina...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x