Pálení jazyka, bolest v krku a v podbřišku

Dobrý den. Pokusím se popsat svůj problém. Asi před třemi týdny mě začalo bolet v podbřišku (spíše to jakoby píchalo v různých intervalech, takové sekání)... došla jsem si tedy na vyšetření na Sexuologii, kde mi byla nasazena antibiotika s podezřením na sexuální infekci (výsledky jsem se však měla dozvědět až o týden později...). Z antibiotik se mi však udělalo nevolno a zvracela jsem, takže mi lékařka doporučila, přestat antibiotika brát. Zároveň jsem se dozvěděla, že všechny výsledky testů byly negativní. Bolest v podbřišku nebyla později až tak intenzivní, ale občas mne pobolíval. Zároveň se mi cca před týdnem přidala i bolest v krku, taková jakoby těžká bolest, jiná než jsem zvyklá třeba u chřipky. Jazyk se mi zbarvil do bíla a začal mě pálit, zejména pak vepředu a uprostřed, pálí také při polknutí. Nejen po konzumaci jídla, ale i ráno po probuzení atd. Bolest v podbřišku také nezmizela. Nekouřím, nepiju alkohol, jediným mým hříchem je pojídání sladkostí, ale v žádném přehnaném množství (cca dva kusy sladkostí denně- sušenky, čokolády..). Momentálně jsem v zahraničí, kde se těžko najde dobrý lékař, proto bych se chtěla informovat i Vás, zda-li je možné, že by šlo o něco vážnějšího, nebo je možnost zkusit nějakou domácí léčbu?? Případně kontaktovat svého lékaře v ČR na dálku a nechat si zaslat nějaká "neutrální" antibiotika (Azibiot?)?? Přikládám i fotku, sice není přliš kvalitní, ale třeba by to pomohlo Předem Vám mnohokrát děkuji za pomoc a odpověď. Hezký den, Sabina S.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z Vašeho popisu sice není jasná řada důležitých detailů (např. proč jste, je to přece jen poněkud neobvyklé, zamířila nejdříve k vyšetření ohledně pohlavní infekce), ale i tak bych řekl, že nejpravděpodobnější příčinou Vašich potíží v podbřišku bude zánět močového měchýře (k tomu by bylo i častější močení, pálení při močení aj.) - pak by mělo pomoci hlavně zvýšit příjem tekutin a případně užít nějaký podpůrný volně prodejný lék (např. s obsahem extraktu z kanadské brusinky, je-li to v místě kde pobýváte dostupné). Jde o to, jaké všechny testy Vám lékař provedl, ale předpokládám, že vyšetření moči včetně mikrobiologického obsaženo bylo, takže k možnosti této diagnosy se lékař, u kterého jste byla, mohl nějak vyjádřit... Jinak ale bohužel může být příčinou bolestí v podbřišku leccos a bez tělesného vyšetření to takto na dálku těžko blíže zhodnotit. Ohledně jazyka a bolestí v krku - může jít (a je to asi nejpravděpodobnější) o běžný virový zánět hltanu + na povlaku jazyka se může podílet předchozí, byť krátké, užívání antibiotik (nepíšete bohužel, o jaký lék přesně šlo...). Takže pokud nemáte nějaké celkové potíže (horečka aj...), můžete jistě v léčbě zkusit běžné léky na "nachlazení" - kloktání, pastilky apod., pokud jsou dostupné (dobře pomáhá i kloktání obyčejné slané vody). Tedy myslím, že o nic vážného nejde a klidně vyzkoušejte "domácí" léčbu. Máte-li ovšem možnost probrat věc telefonicky s Vaším praktickým lékařem v ČR, který Vás zná a má k dispozici další údaje o Vašem zdravotním stavu, určitě to udělejte. Léčit se jakýmikoliv antibiotiky "naslepo" ale nepovažuji za rozumné. Doufám, že se Vám brzy uleví!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: