Petechie

Dobrý den, je mi 44 let a od dětského věku trpím pylovou alergií, pravidelně docházím na alergologii. Užívám sezónně antihistaminika a kromě toho každý rok začátkem května jsem očkována - nevím přesně název látky- ale jedná se o nějaké kortikoidy. Očkování eliminuje následné negativní projevy alergie - nejen rýmu a záněty spojivek, ale hlavně nežádoucí kožní projevy alergie - svědivé vyrážky. Již loni jsem zaznamenala nežádoucí reakci po očkování - asi třídenní zčervenání v oblasti dekoltu. To je zároveň část těla, kde mám projevy pylové alergie na kůži nejčastější a nejhorší. Letos se však po očkování objevila nejen tato reakce, ale první noc i velké pocení a o dva dny později mi na rukou i nohou vyrazily četné červené tečky - petechie. Je možné, že jsou petechie alergickou reakcí na očkování? Mohou se petechie vytvořit i při prudkém zvýšení krevního tlaku? A mohly kortikoidy způsobit výkyv krevního tlaku? Je možné se petechií zbavit, zmizí samovolně? Jsem z toho dost nervozní, neprožívám po psychické stránce nejlepší období, jsem v obrovském stresu už spoustu let a každá taková událost mě ještě více rozhodí. Ještě jsem chtěla dodat,že v listopadu loňského roku mi byly v rámci jiného vyšetření provedeny základní krevní testy, které vykazovaly normální hodnoty. Děkuji za odpověď. Ida

Odpověď odborníka:

Dobrý den, aplikace kortikosteroidů se nedá nazvat očkováním. Kortikosteroiody jsou léky , které tlumí imunitní systém, ve Vašem případě se léky podávají z důvodu dekompenzované alergie. Není zcela běžné tento typ léčby u alergiků pravidelně každoročně podávat, pokud nedojde k akutnímu zhoršení, které nelze zvládnout jinými léky. Mezi vedlejší účinky může patřit zvýšení tlaku, mohou se objevit i jiné vedlejší účinky včetně změn na kůži. Konzultovala bych Vaše problémy s Vaším ošetřujícím lékařem. Mělo by se zvážit, zda-li podávání kortikosteroidů vlastně preventivně vůbec nutné .

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: