Plané neštovice

Dobrý den pane doktore Chtěla bych znát Váš odborný názor na moji situaci. Narodila jsem se v r. 1983. Nyní čekám své druhé dítě - jsem na začátku těhotenství, cca 6 TT. Trpím astmatem - nyní se průběh zhoršil, dále mám prolaps mitrální chlopně, který se z 1. stupně v mém prvním těhotenství zhoršil na stupeň 3. Kvůli dušnostem jsem rodila sekcí. V anamnéze mám dále Hashimotovu thyreoiditis, užívám Euthyrox. Dcera - 2 roky a 8 měsíců neprodělala zatím plané neštovice, ani nebyla očkována. Já jsem v dětství plané neštovice také neprodělala. Ve zdravotní kartě mám uvedené jen prodělané zarděnky. V mém okolí se nyní zvýšeně vyskytují infekce planými neštovicemi. Mám několik dotazů. 1. Kdy lze podat imunoglobuliny. Lze podat POUZE při pravděpodobném styku s nakaženým neštovicemi? Jak potom ale nákazu zjistím, když inkubační doba je cca 14 dní? A kdy člověk začíná být skutečně infekční? 2. Kdy je největší výskyt planých neštovic? Uvádí se v zimních a jarních měsících. Má praktická lékařka mi totiž doporučila dokonce omezit větrání a nejméně do poloviny března nevycházet mezi lidi. S dcerou to však možné není. Vyhýbáme se ale ostatním dětem z ulice, jelikož ty také naočkovány nejsou. 3. V jakém stádiu těhotenství by plodu hrozilo největší nebezpečí? Uvádí se v 1. trimestru a potom v období kolem termínu porodu. 4. Mám bratra staršího o 1,5 roku a ten v dětství plané neštovice prodělal. V dětství jsme spolu byli prakticky pořád, hráli jsme si, sdíleli společný dětský pokoj. On měl potom i pásový opar. Je možné, že jsem prodělala neštovice v nějaké mírnější formě, kdy se klinický průběh mohl přehlédnout? 5. Má v mém případě smysl odběr krve na zjištění přítomnosti protilátek? Praktická lékařka mi sdělila, že i kdybych měla nízkou hladinu, stejně se mohu neštovicemi nakazit. 6. Jak se podle Vás mám zachovat vzhledem ke svému těhotenství a péči o dceru? Mrzí mne, že nemůže mezi děti, dokonce již měla nastoupit do školky... Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokusím se na Vaše dotazy odpovědět: 1.) Podání imunoglobulinů proti neštovicím je vyhrazeno pro opravdu speciální situace (osoby s těžkou poruchou imunity po kontaktu s nákazou a také novorozenci u matek, které onemocněly v době krátce kolem porodu). Navíc myslím, že v současnosti nejsou v ČR ani bežně dostupné. Vzhledem k velmi vysoké nakažlivosti neštovic se při užším kontaktu s nemocným člověkem nákaza dá předpokládat skoro vždy. (míněno přenos virů, nikoliv nutně rozvoj onemocnění - k němu dochází hl. u dětí do 10 let) Inkubační doba je obvykle 12-16 dnů, může být ale až 23 dnů. Nakažlivost začíná krátce (1-2 dny) před vysetím puchýřků (tedy v době, kdy má dotyčný obvykle jen necharakteristické počáteční příznaky virózy nebo se cítí dobře) a prudce klesá po jejich zaschnutí - tedy cca týden po výsevu. 2.) Nejvyšší výskyt se skutečně uvádí na jaře a v zimě. Nemyslím si ale, že je odůvodněné nevětrat - nakažlivost je sice vysoká, ale přenos se děje od nakažené osoby kapénkami, virus je citlivý na zevní podmínky, hlavně na vyschnutí, takže možnost nakažení na větší dálku vzduchem je nepravděpodobný. Omezit kontakt s dětmi, které by mohly být nakaženy je, pokud nevíte, zda jste onemocnění prodělala, rozumné - zejména do konce 1. trimestru gravidity. 3.) Ano - v 1. trimestru při rozvoji infekce může dojít k přenosu na plod s následkem vývoje vrozených vad. V době kolem porodu (hlavně v případě rozvoje infekce opravdu těsně kolem - 5. den před a 2 dny po porodu) hrozí těžký průběh infekce u novorozence s postižením vnitřních orgánů. 4.) Jak výše uvedeno, neštovice jsou opravdu silně infekční (pásový opar výrazně méně), pokud jste tedy pobývala v bratrem v užším kontaktu v době, kdy je měl, je dosti pravděpodobné, že jste byla nakažena a prodělala onemocnění lehce nebo zcela bezpříznakově, což u určitého procenta osob je možné. 5.) Domnívám se, že odběr na protilátky určitě smysl má - i nízká hladina je dokladem infekce v minulosti a znamená tedy naprosto minimální pravděpodobnost nového onemocnění neštovicemi (ovšem s trvající možností onemocnění pásovým oparem, to je trochu jiný problém...). Moje hlavní doporučení pro Vás tedy zní nechat si nabrat protilátky - výsledek v případě pozitivity rozptýlí Vaše obavy. 6.) V případě pozitivity protilátek problém mizí, v případě negativity doporučuji zvážit očkování dcery (možno nabrat protilátky i jí - pokud ale dosud nebyla v kolektivu, nejspíše se s nákazou zatím nesetkala). Jde o živou očkovací látku, není tedy v průběhu těhotenství použitelná pro Vás, očkování dcery v době vaší gravidity ale kontraindikací není - a umožní i případný nástup do školky po rozvoji imunity (tedy 6. týden po podání vakcíny). Závěrem bych dodal, že v případě onemocnění neštovicemi je k dispozici i účinné antivirotikum - aciclovir, který je možné v případě onemocnění v průběhu těhotenství použít. Věřím, že situace se vyřeší a přeji pokud možno bezproblémový průběh těhotenství!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: