Plynatost

Dobrý den, paní doktorko. Letos mi bude 40 let a poslední dobou mě trápí zvýšená plynatost. Jde vždy o záležitost několika dní, nasadím Biopron, vynechám sladké a stav se zlepší. Jakmile nastane zlepšení, probiotika zpomínám brát a po čase se tento nepříjemný problém opět vrátí. V říjnu jsem brala celý měsíc antibiotika, tak jsem původně tento stav přičítala tomu, ale už se mi to zdá dlouho. Nedaří se mi vypozorovat, po kterých jídlech to je. Zařadila jsem do jídelníčku více ovocných a zeleninových koktejlů, musli, vločky apod, tak jsem myslela, že i tyto potraviny mi mohou plynatost způsobovat, ale nyní se snažím tyto nadýmavé potraviny eliminovat a přesto jsou dny se zvýšenou plynatostí. Často mi to dělá káva s mlékem, ale pak jsou zase dny, kdy mi káva vůbec nevadí. Mám pocit, že plynatost je větší, když nad tím přemýšlím. Bolesti nemám žádné, krvácení také ne. Před 6 lety mi byla provedena koloskopie (z důvodu krvácení), před 4 lety jsem byla na CT slinivky a celého břicha, obě vyšetření byla v pořádku. Ráda bych se zeptala na Váš názor, zda je nutné podstoupit nějaká vyšetření a příp. jaká? Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zkuste místo " umělých probiotik" zkusit přírodní, živé kultury obsažené v jogurtech. Spíše je to na mravenčí práci přijít na to, co vaši plynatost způsobuje. Pokud nemáte bolesti břicha, velký váhový úbytek, příměs krve či hlenu ve stolici, nemyslím si, že jsou další vyšetření prozatím potřebná.

MUDr. Lenka Rychlovská
MUDr. Lenka Rychlovská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Svitavy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: