Pnutí v oblasti krční páteře, mravenčení rukou v noci

Dobrý den, ráda bych se zeptala, za jak dlouho by měl člověk pocítit "úlevu" po fyzioterapii a jestli vůbec. Byla jsem dnes poprvé na fyzioterapii, kdy mi slečne tlačila na určité body na zádech, krku a pod klíční kostí. Říkala, že mám podstatně více ztuhlou levou část od krku k hrudníku, než pravou. Zatím nevím, zda jsou mé potíže od páteře, RTG krční páteře je v pořádku a hrudní - skolioza, mírné náznaky počínající artrozy. Měla jsem půjčený Holter, ale tam také všechno v pořádku. Spíše mám stále nízký tlak. Léčím se na hypofunkcni štítné žlázy. Zatím mi lékařka rehabilitace nepředepsala a řekla, že mám cvičit. Tak činím už min. měsíc sama, ale... Tak týden zpátky mi začly večer jakoby mravenčit ruce. Může to mít spojitost s páteří? Praktická lékařka si myslí, že není třeba posílat na neurologii, když jsem doposud žádné takové problémy neměla, ale ráda bych se jich zbavila. Mám brát více hořčíku (hladinu mám 0,81) nebo jak tomu zamezit? Přiznám se, že fyzioterapie jsou dost nákladné, i když vím, že je to bezpochyby výborná věc. Proto jsem myslela, že mi nějaké rehabilitace lékařka předepíše, aby to bylo spojené s pojišťovnou. Velmi děkuji za Váš čas.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Lucie , Vaše potíže souvisejí zřejmě s vadným držením těla,které dnes má téměř každý jedinec ,změny na pateři za tyto potíže nemohou i když Vámi popisovaná skoliosa má vliv na asymetrické zatížení svalových skupin ,práce v sedě v kanceláři,práce pokladní v nákupním centru a podobné profese více inklinují k těmto potížím, . Mravenčení v rukách způsobuje bokáda krční pateře velmi často , někdo má i bolest hlavy nebo závrativé stavy. Blokáda v oblasti hrudní pateře způsobuje u některých jedinců po delší době vysoký krevní tlak nebo arytmie srdeční Nejúčinější pomocí pro Vaše potíže je práce s fyzioterapeutem i nadále , Vaše praktická lékařka může Vás odeslat na ambulanci rehabilitace na účet zdravotní pojišťovny .nebo na vyšetření rehabilitačním lékařem..Také reflexní masáže jsou zde namístě.Po odeznění potíží doporučuji vhodnou pohybovou aktivitu./posilovna.joga ,pilates , plavání apod/Hořčíku máme všichni nedostatek a ten se nedá objektivizovat labolatorním vyšetřením . Údaj z krve neříká kolik je hořčíku v buňce kde působí.Neuděláte chybu .,když krom zeleniny a ovoce zakoupíte například osvědčený Dologran v lékárně.

prim. MUDr. Jaroslav Pišvejc
prim. MUDr. Jaroslav Pišvejc

Specializace: Rehabilitace a fyzikální medicína
Pracoviště: Lázeňský hotel MONTI SPA, Františkovy Lázně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: