Pocity bušení srdce, "vzduch" v jícnu a říhání, po jídle

Dobrý den, pane doktore, je mi 24 let a poslední dobou mě začal trápit takový zvláštní problém. Většinou po jídle, když jsem v klidu, mi začne jakoby přeskakovat srdce; cítím, jak mi probouchne nebo silně bouchne, na tepu je také cítit zpoždění. Dočetla jsem se, že jde pravděpodobně o extrasystoly, které nejsou nebezpečné, ale když tento stav přijde, stane se mi to i třeba pětkrát do minuty nebo několikrát hned po sobě. Zároveň začnu pociťovat mírnou nervozitu a, což je zvláštní, je tento stav provázen pocitem "bouření" v žaludku, tlakem v jícnu a říháním jakoby naprázdno (jako bych byla nějak zavzdušněná). Většinou to do půl hodiny vymizí a stav se objeví zase po jídle a někdy i před, když jsem hladná. Neodpozorovala jsem určitý druh potravin, který by to způsoboval, děje se to vždy, někdy jsou obtíže silnější někdy pociťuji jen občasné probouchnutí. To je citelnější, když jsem v klidu, sedím a jsem trochu předkloněná nebo naopak opřená. Jinak mi to nic jiného nedělá, nic mě nebolí ani nemám pocity na omdlení, jen je to velice nepříjemné a znervózňuje mě to, zvlášť, když se četnost stavů postupně stupňuje (tento týden pravidelně každý den skoro po každém jídle, začalo to asi před dvěma týdny). Jen ještě dodám, že jsme se teď s přítelem stěhovali a řešili jsme spoustu věcí kolem bytu, hledala jsem brigádu a řešila příjmy a k tomu všemu nestíhám dopisovat bakalářku a čekají mě státnice, takže jsem celkem ve stresu. Napadlo mě proto, že to mám asi z nervů, ale co když ne? Problémy s tím, že jsem si namlouvala nemoci, už jsem měla dřív, ale naučila jsem se s tím pracovat a žít, tohle je něco jiného. Poradíte mi prosím, jestli bych s tím měla zajít k doktorovi nebo si říct, že je to z nervů a dál se tím nezabývat? Děkuji, Barbora

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Barboro. Vaše potíže jsou skutečně nejspíše dány extrasystolami, stres v tom může hrát podstatnou roli. Pokud se ale potíže horší a pociťujete vazbu na jídlo, je myslím konsultace lékaře vhodná - měla byste mít natočeno EKG, mělo by být zhodnoceno, zda Vaše potíže nemohou prvotně souviset s nějakým problémem z oblasti trávení (třeba brániční kýla aj.) a můžete se domluvit na užívání léků, které Vám uleví.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: