Polyartritida, cholesterol

Prosím léčím se polyartrozou ,polyartritidou užívám Salozopyrin krevní testy prý dobré.Kolena ,kloby prstů nemotorné a bolí a začlo i rameno na revmatologii se tomu diví.Nyní na obvodě zjištěn cholesterol S-CHol 6.9++ ,LDLV 5.16 ,TRIG 1 + FW 23hod.Prosím o vysvětlení .Může cholesterol souviset s polyartritidou.Nejím salámy ani moc tučné. Děkuji

Odpověď odborníka:

Zvýšení cholesterolu po Salazopyrinu není obvyklé. Tento lék sice může způsobit (velmi vzácně) například nefrotický syndrom, tj. propouštění bílkovin ledvinami - kdy se potom hypercholesterolémie také objevuje, je to ale opravdu málo pravděpodobné. Tuto možnost lze vyloučit jednoduše vyšetřením moči "papírkem".Jiný důvod, proč by měly krevní tuky vzrůst po Salazopyrinu, mě nanapadá, zvláště pokud ostatní hodnoty byly v normě. Bylo by vhodné srovnat současné hodnoty cholesterolu s předchozími odběry, jsou-li k dispozici. Že nejíte tučné, bohužel zvýšení cholesterolu nevylučuje. Odběr na cholesterol je nutné provádět po 12 hodinovém lačnění, pokud se tak nestalo, mohou být hodnoty falešně vysoké. Váš lékař by měl zhodnotit míru rizika komplikací zvýšeného cholesterolu, doporučit dietu, po nějaké době odběr zkontrolovat a dle výsledku Vám předepsat léky na zvýšený cholesterol, nejspíše ze skupiny statinů - bývají velmi dobře tolerovány a výrazně snižují riziko infakrtu, mozkových příhod a podobně.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: