Polyneuropatický syndróm

Dobrý deň. 28. 06. tohto roku som Vás prosila o vysvetlenie konkrétneho výrazu. Dnes sa vás chcem opýtať, čo budú so mnou robiť vnemocnici a na aké choroby ma chcú testovať. Pani doktorka bola veľmi milá, ale aj skúpa na slovo. Vravela, že ona odporúča lumbalku. Nie je to nebezpečné? A je to naozaj nutné? Pripájam výsledok z vyšetrenia na neurológii. Pacientka pri vedomí,orientovaná,spolupracuje,šija neoponuje,pulzácie na ACC vľavo slabšie hmatné, MN: zrenice izokorické,foto++,bulby v strede,pohyblivé, bez ny, RŠO rr.C7/8 prevaha 1.sin., rr. L2/S2 prevaha1. dx., Babinsky 1.dx. pozit., sila stisku vľavo oslabená, v Mingaziniho polohe mierny pokles LHK, štipka vľavo neuplná, pokles PDK v Ming. polohe k podložke, 1.sin. negat., C hypestéza HK, PDK precip. akrálne, Lasseque 1. dx. bol. od 40st, bol. SI klby bilat. precip. 1. dx. , chrbtica palpačne mierne citlivá v celom rozsahu, postoj,chôdza naznačene hemiparetická 1.dx. Záver: Incip. demyelinizačný polyneuropatický sy SI sy bilat. 1.dx. VAS v L oblasti slabosť HK, PDK na dif.dg. Dop.: objednaná na hospit., odbery krvy - ANNA, vit. B12, kys. listová, v pláne OP, LP, MR Th chrbtice. Pán doktor, prosím Vás ako nebezpečné a vážne je to ochorenie? Obvodná lekárka sa ku mne doteraz správala ako k simulantke a po EMG vyšetrení sa správa ohľaduplne a milo. Mám z toho zlý pocit. Bojím sa. Za Vašu odpoveď ďakujem. Prajem Vám príjemný deň. Renáta

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel vás nepotěším, pouze souhra vyšetření magnetické resonance (NMR) a lumbální punkce může spolehlivě vyloučit podezření na roztroušenou sklerosu, na kterou má pravděpodobně paní doktorka podezření (i když vám to otevřeně neřekla, ale asi ano). Nebezpečné to není, musím vás ujistit, že jsou nepříjemnější a nebezpečnější výkony -na lumbální unkci jděte, je opravdu velmi velmi nutná. Jinak se diagnosa nepotrvdí ani nevyvrátí. Čím dříve diagnosu ev. budete mít, tím dříve může započít léčení a bude nemoc zahnána na ústup. Otálení vám neprospívá, může nechat "rozjet" nemoc a ani vaší psychice nepřispěje nejistota a odkládání vyšetření. Přeji vám ale, at je lumbální punkce negativní. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Léky na zácpu a průjem mívají vedlejší účinky. Vybírejte opatrně!
Opary rtů: výhradně lidská záležitost
Články: Opary rtů: výhradně lidská záležitost
Přestože by se někomu mohlo...
Otřes mozku
Články: Otřes mozku
Otřes mozku je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Ochromené srdce aneb Co nám dláždí cestu k infarktu
Články: Ochromené srdce aneb Co nám dláždí cestu k infarktu
Infarkt je pro mnoho lidí...
Hemoroidy: choulostivý problém lze řešit přírodní cestou
Články: Hemoroidy: choulostivý problém lze řešit přírodní cestou
Trpíte hemoroidy? Ještě než...
Infekční komplikace atopického ekzému
Články: Infekční komplikace atopického ekzému
Ekzém není jen nepříjemný...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: