Popis rtg

Dobrý den, prosím o rozšifrování rentgenů: RTG 12/2009: mělká esovitá skoliosa. Kyfoza oploštělá, jemné nerovnosti krycích ploch o. těl TH 6-10 s drobnými dorz. osteofyty odpovídající st.p. Scheuermann s násl. degenerat. změnami, resp. tvorbou ventrolat. osteofytů v tozsahu Th5-12 RTG 3/2014: difuzní demineralizace mírného stupně. Mírná esovitá Th-L skoliosa. Na Th páteři Th 5- Th 11 na pravé a místy i ventrální straně o. těl můskovité osteofyty. Mírné zúžení meziobr. štěrbiny Th 12. Hyperostotická spondylosa Th páteře (m. Forestier), susp. počínající diskopatie Th-12. Je to zhoršení nálezu nebo jiná choroba (ScheuermannxForestier) Děkuji

Odpověď odborníka:

Scheuermannova ch. je ukončena, je to onemocnění, které probíhá v období dospívání, zanechává však následky,které jsou vidět na rtg. Forestierova ch. je naopak ch. starších, nad 40 let, častěji mužů, často při cukrovce 2. typu.Důležité je pokud máte cukrovku, tak ji udržovat v co nejlepším stavu, nedobrá kompenzace má za následek rychlejší zhoršování F.ch.F.ch. nelze jinak než výše uvdedeno ovlivnit, zásadní je ale aktivní fyzioterapeutická léčba s Vaším aktivním cvičením dle návodu!! Jinak budete postupně tuhnout. To, že v urč. částech je vidět naopak nedostatek vápníku činí V\ši situaci ještě složitější. Vápník chybí v kostech, v páteři, naopak přebývá, tvoří se nadměrně výrůstky kolem páteře, což se bude zhoršovat, může však pomalu.Ideální kombinace by byla léčba u lékaře, který ovládá funkční léčbu, aktivní yfzioterapii, zvlášť kvůli začínajícím potížím s meziobratlovými destičkami, jste pro běžného fyzioterapeuta riziková, nebude dostatečně aktivně léčit. Aktivně být musí, nesmí to být však nadměrně,to je ten problém.Současně by bylo vhodné konsultovat revmatologa a osteologa, to však až v případě, že to zváží lékař provádějící aktivní fyzioterapii, ne vždy je to nutné hned na začátku, časem to nezbytné bude!

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: