Poraněné koleno

Dobrý den, prosím o radu, syn 12 let měl pád na kole a na pohotovosti dne 1.8.2014 mu udělali RTG - fraktura interkondylické eminence disl min Dg: rpt. LCM kolene vlevo total. Měl ortézu a bez došlapu, chladit koleno a mazat. 4.8. punkce 60 ml krve. Po třech týdnech jsme šli na kontrolu a to bylo 25.8.2014 doktor na chirurgii mu sundal ortézu koleno prohmátl a úplně ohnul nohu v koleni. Vůbec nevím, zda je to správné takto z úplného klidu najednout ohnout a s tím, že neměl kontrolní RTG kolene. Na ten nás poslal až za 10 dní . Má to zatuhlé a máme to procvičovat. V papíru od doktora je ještě napsáno atrofie guadricepsu, výpotek není. Je postup lékaře správný?? Máme čekat na kontrolní RTG a pak teprve začít procvičovat a nebo hned cvičit s došlapem na nohu. Je to složité, syn má nohu velice slabou, ani se na ni neudrží a s těži ji i přendavá. A ještě jeden dotaz je lepši nechat syna v péči chirurga a nebo jít na ortopedii s tímto úrazem, děkuji moc za odpověď s pozdravem Alena

Odpověď odborníka:

Pokud je podezření na rupturu zkříženého vazu, záleží, zda se tato chirurgie zabývá i touto traumatologií kloubů. Jinak je to spíš pro ortopeda. Atrofie svalů je průvodním jevem imobilizace. U kolen je to zvášť markantní, hlavně 4hlavý stehenní sval. Prvořadým úkolem je ho posílit - pohyb předozadním směrem, isometrická cvičení. Ale píšu jen úvahy. Zdržuji se nějakých rad, když paćienta, kloub a rtg nevidím.

MUDr. Vladimír Němec
MUDr. Vladimír Němec

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: ASKLEPION s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: