Poranění kolenních vazů při fotbale

Dobrý den pane doktore, před měsícem a pár dny se mi stal úraz při fotbale. Protihráč mi vší silou, když odkopával míč, na mé lehce vytočené pravé noze úplně otočil koleno směrem ven (tedy doprava). Ucítil jsem velkou bolest a koleno jako bych měl úplně volné, povolené. Dostal jsem chladící obstřik a na nohu se postavil, nicméně chodit jsem moc nemohl, pouze kulhat. Se svým jízdním kolem jsem odkulhal domů a později i na pohotovost. Schválně jsem zkoušel vestoje nohu ohnout a bez problémů jsem ji ohnul nejvíc co to jde až k hýždím. Na pohotovosti mi dělali rtg bez nálezu a diagnoza chirurga zněla distenze vnitřního postranního vazu P kolene. Dostal jsem berle a ortézu s tím, že za týden až dva by to mělo být dobré. Akutní bolest ustala asi po týdnu, když jsem si vaz začal mazat ibalginovou mastí. Po 2 týdnech jsem ortézu sundal a nohu nemohl téměř vůbec ohnout. Poté jsem byl u ortopéda, který mi sdělil, že to vypadá na meniskus a že mám přijít za týden. Koleno jsem mezitím začal trochu ohýbat, asi tak do pravého úhlu, avšak na vnitřní straně se mi vytvořil otok a s ohnutím jsem cítil i bolest. Na ohnutí kolena jsem však vždy potřeboval delší čas a postupné hýbání, než se koleno podařilo trochu ohnout. Po pár desítkách minut od hýbání však opět jakoby ztuhlo a nešlo ohnout téměř vůbec. Po 3,5 týdnech od úrazu jsem opět navštívil ortopéda, který když koleno nešlo ohnout ani do pravého úhlu, opět potvrdil podezření na meniskus s tím, že pokud by to byly pouze natažené vazy, po 5 týdnech od úrazu už bych mohl běhat, a doporučil mi artroskopii. Pro jistotu jsem navštívil ještě jiného ortopéda, který s kolenem zkoušel různé manévry a rovněž mi řekl, že to vypadá na meniskus. Mezitím se mi asi dvakrát povedlo nohu ohnout po dlouhém ohýbání téměř úplně, ovšem uvnitř jsem cítil silnou bolest (nebyla to bolest postranního vazu, ten jsem cítil jak mne táhne teprve při téměř celém ohnutí). A spolu s touto bolestí uvnitř mezi klouby jsem měl pocit, jakoby se mi vevnitř rozlévalo teplo a krev. Po chvíli však bylo koleno opět ztuhlé a nešlo ohnout ani do pravého úhlu. Navíc tu samou bolest uvnitř kolena (tedy bez toho rozlévání tepla) pociťuji i v noci, když jsem v klidu. Pokud si lehnu na kterýkoli bok, po chvíli se dostaví tupá bolest uvnitř a já jsem nucen lehnout si na záda. Tato bolest většinou ustává až k ránu a já tak řadu nocí probdím. Abych však nedal pouze na různé názory a domněnky před samotnou operací, podstoupil jsem po 4,5 týdnech od úrazu magnetickou resonanci s následujícím výsledkem: Kontuzní zóny při mediálním a laterálním okraji tibiálních plato a při mediálním okraji mediálního kondylu femuru. Patela typu Wiberg 3 bez lateralizace, femoropatelární kloub bez známek dysplazie. Normální nález na obou meniskách, zadním zkříženém vazu, laterálním kolaterálním vazu. Přední zkřížený vaz je celistvý, edematosní. Mediální kolaterální vaz vykazuje rozsáhlou parciální nebo subtotální rupturu v proximálním úponu, celkově však je napjatý, zřejmě díky několika přetrvávajícím snopců. V kolenním kloubu není zmnožená tekutinová náplň, jsou patrna různě velká rezidua paterálních plik. Podkolení nevykazuje náplň v burzách. Závěr: Subtotální nebo větší parciální ruptura mediálního kolaterálního vazu. Mírně edematózní přední zkřížený vaz, který je však celistvý. Změny mohou být charakteru stavu po distenzi nebo charakteru chronické tendinopatie. Prosím Vás pane doktore o objasnění mé diagnózy, co přesně mi je a způsobu další léčby. Bude nutné podstoupit nějaký operační zákrok (artroskopii?) nebo lze uvedený stav vyléčit pouze klidovým režimem a odpočinkem a případně nějakou rehabilitací? A jak dlouho asi trvá doba hojení? Bude to již 5 týdnů co se mi to stalo a stále chodím o berlích a jak nohu odlehčuji, je ochablá a po ortéze proti té zdravé i tenčí. Teď poslední dva dny mám už i dokonce křeče v lýtku. Koleno ohnu nanejvýš o 90 stupňů, mohu ho zkoušet ohýbat víc nebo mám radši nechat nohu v klidu? Mám totiž strach, že se mi bude zvětšovat ten otok a noha v noci ještě více bolet. Proto jsem se poslední týden nohu více jak do pravého úhlu ani neohýbat nesnažil. A ještě poslední 2 dotazy: Mohla by mi v mém stavu pomoci laseroterapie, kterou provádí jeden z ortopédů?(ostatní totiž říkali, že ne). A jaké jsou vyhlídky do budoucna vzhledem ke sportování. Budu moci po uzdravení běžně provozovat sport např. fotbal normálně jako dřív? Popřípadě za jak dlouho po uzdravení a bude nutná na nějaký čas na sport ortéza? Děkuji Vám velice za Váš a cenné odborné rady. S pozdravem pacient

Odpověď odborníka:

Vítám provedení magnetické rezonance, která mnohé ujasnila. Zásadou je zpočátku vždy správná imobilisca. znehybnění kloubu, nejlépe sádrovou objímkou. Vzhledem k tomu, že zde v kloubu bylo i zhmoždění kloubu ,při potížích není vyloučena diagnostická a terapeutická artroskopie a ošetření.Tím spíše že ani MR nemusí být naprosto zcela vypovídající vyšetření. Laser terapie mnoho nepřinese. Pokud by koleno bylo nestabilní pro částečnou rupturu bočního vazu zvažovala by se operace sešití vazu, myslím, ale že nyní není na místě. Konservativní léčbu částečné ruptury je třeba dokončit. Po 6 ti týdnech od úrazu je na místě řádná rehabilitace, pohybová léčba a fyzikální terapie na rehabilitaci. Pro ortopeda by při ujasnění stavu pomocí MR by doléčení neměl být větší problém. Ke sportu se jistě vrátiíte, zda to bude forbal ukáže až čas. Pro koleno je fotbal nejnáročnější sport.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x