Potíže s dýcháním a kouření

Dobrý den, Je mi 22 let a kouřím asi cca 6 let a to přibližně krabičku denně. V poslední době se snažím víceméně omezovat. Mám alergii(pyl,prach,zvířecí srst, roztoči) a zřejmě i astma. Měl bych 2 dotazy: 1.Mé problémy s dýcháním začli asi před měsícem. Nejdříve to byly takové ty klasické astmatické projevy. V noci sem se budil, strašně sem sýpal, bylo to jako kdyby mě někdo u krku přiškrcoval, tyto problémy jsem měl již v minulosti, ale NIKDY né v takové míře! Musel sem si třeba 10x za noc dýchnout (Používám Ventolin Inhaler). Projevy po dýchnutí vždycky ustali, ale asi tak jen na dvě hodiny, pak se obtíže vrátili. Poslední týden již tyto problémy nemám, ale pro změnu mám často kašel a škrábe mě v krku, proto skoro furt musím dělat takový to „ehm ehm“ jak mě to dráždí v krku(nevím jak ten zvuk napsat) Po Ventolinu se většinou rozkašlu na cca 5 až 10minut ještě víc, ale pak potíže ustanou. Nyní si díky tomu kašli dýchám tak 4x až 8x denně, jak který den...Co to může znamenat??? Nemůže to být třeba rakovina??? 2.Můj druhý dotaz se týká ohledně toho jakou cenu má přestat kouřit, když většinu svého času stejně trávím s kamarádama v hospodě(téměr každý den), sedíme u jednoho stolu a většina z nich jsou silní kuřáci a neustále mi to někdo z nich tzv. „dýchá pod nos“ Tak se mi zdá, že bych zároveň musel i přestat chodit do hospody a vyměnit všechny své kamarády, aby to mělo nějakou cenu přestat kouřit. Jaký na to máte názor??? Děkuji předem za odpovědi Milan.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vše je jen na vás. Pokud si ceníte více kamarádů než svého zdraví, vím, jak se rozhodnete. Nikdo vás k ničemu nemůže ani nutit ani nabádat. Sám ale vidíte, jaký vliv pravděpodobně má kouření na váš organismus a to zejména na náchylné dýchací ústrojí. Zkuste být kamarádům příkladem, omezit pobyt v restauraci (zdravotní důvody jsou dost pádné - snad i pro ně), třeba vás některý z nich bude i následovat a můžete zkusit nějaké relaxační sporty, jízdu na kole..apod., které vašemu zdraví prospějí více. Na kontrole na plicním nebo alergologii - kam chodíte, se zminte o zhoršení. O rakovinu pravděpodobně nepůjde, ale pro jistotu bych žádala snímek plic, bez něj se nedozvíte nic - můžete se jen tiše a pasivně obávat. Přeji vám hodně sil a pevnější zdraví, protože doufám, že se rozhodnete pro sebe správně. :o) Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: