Potíže s ucpaným nosem

Dobrý den, mám již několik let celoroční vodnatou rýmu. před rokem v těhotenství se mi začal ucpávat nos, přičítala jsem to těhotenství, ale ucpaný nos, zejména v noci mi zůstal i nyní. Navšítívila jsem specialistu, který mi provedl vyšetření, zjistil nějakou špatnou nosní přepážku v pravé nosní dírce (zejména pravá se mi pořád ucpává). Doporučil mi rtg vyšetření dutin, jelikož mi prý nesvítí pravá dutina - tento rtg mi byl dělán již v roce 2004 a byl tam nějaký zánět, ale ani po vyléčení atb to neodeznělo. Dále pak CT dutin, příp. endoskopii. CT, ale v žádném případě nechci podstoupit, to nestačí ke specifikaci rtg, příp. MR?!?, opravdu je tento postup nutný? Mám se obávat něčeho závažného? Jinak běžným vyšetření nosem a pusou neshledal doktor žádné změny, polypy, nic. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, není mi jasné, proč se obáváte CT vyšetření, jde o nejpřesnější velmi přínosné vyšetření, které objasní změny nejen v dutině ale i jejím okolí, které by ev.mohly vyvolávat vaše potíže. Pokud se obáváte rtg záření, není to určitě na místě, tyto přístroje jsou velmi přísně hlídané z hlediska rtg bezpečnosti a jednorázové vyšetření rozhodně nikoho nepoškodí a přínos bude velký. NMR je velmi finančně náročná a reservuje se pro opravdu závažné případy /neurologická onemocnění, nádory apod./ a rozdíl v tom, co by zjistila NMR není vůbec žádný - jde o téměř totožné vyšetření v případě vaší diagnosy, kdy se příčiny teprve aktivně vyhledávají. Na CT přístroji se dělají velmi kvalitní prostorové obrazy a je to vyšetření na úrovni dnešní vědy. Jistě přinese objasnění potíží a cestu z nich i vám. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: