Praskání v uchu

Můj problém začal před asi třemi měsíci občasným praskáním v levém uchu především v reakci na dráždivé hluky. Zvuk praskání připomíná bublinky na čerstvě nalité sycené minerálce. Vyšetření ORL neodhalilo žádnou možnou příčinu. Vše bylo v normě. Na předpis jsem dostala Clarinase a Avamys. Nepomohlo. Naopak. Druhé vyšetření ORL, podpořené rentgenem, bylo opět bez nálezu. Předepsán Vertibetis. Před asi týdnem se stav začal silně zhoršovat. Občasné praskání přešlo v trvalé (i v úplném tichu). Navíc, v reakci na zvuky (především typu tekoucí vody, šustění igelitových sáčků, apod.) praskání zesílí. Byla jsem u odborného lékaře na uvolnění krční páteře, které proběhlo, jako další možné příčiny. Také nezabralo. Přesto, lékařka při návštěvě neurologie usoudila (pohledem), že pomůže rehabilitace páteře. Předepsala Mydocalm a Neurol. Ani poté se stav nezlepšuje, ale naopak, den ode dne se citlivost na zvuky zesiluje. Praskání je nesnesitelné. Nemohu nic dělat, ani spát, díky praskání v uchu, které nemohu ničím „překrýt“ pro reakci na jakýkoli zvuk (třeba i vlastní mluvení). Jsem zoufalá. Prosím poraďte.

Odpověď odborníka:

Tyto nepříjemné zvuky v uchu tzv. tinitus jsou často obtížně ovlivnitelné a léčitelné, je potřeba zkoušet různé léky, opakovat rehabilitaci. Pokud se však vaše potíže neustále zhoršují zvážila bych doplnění magnetické rezonance mozku zacílené na oblast sluchového nervu za vnitřním uchem a eventuélně i evokovaných potenciálů sluchového nervu. Do MRI však nesmí člověk s kardiostimulátorem nebo některými kovy v těle, pak se volí CT vyšetření. Při EP se do ucha pouští zvuk jako při vyšetření sluchu a elektrodami na hlavě se snímá průběh sluchového nervu až do centra v mozku a elektrická odpověď nervu na tuto sluchovou stimulaci,je to nebolestivé. Jeden z nezhoubných nádorů mozku vyrůstající ze sluchového nervu může způsobovat podobné potíže. Častější je u něj ztráta sluchu, ale možná je i přecitlivělost na zvuky a tinitus. Nemusíte se obávat, neohrožuje na životě, ale potíže, které způsobuje jsou nepříjemné. Poraďte se se svým neurologem ohledně MRI mozku a event. i evokovaných potenciálech sluchového nervu. Pokud budou vyšetření negativní můžete ještě zvážit alternativní medicínu, např. akupunkturu, ta může na tinitus účinkovat. Přeji pěkný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x