Prasklá cysta

Dobrý den, asi 14dní mě pobolívalo v podbřišku, někdy šla bolest přes ledviny až do kříže. ; u OL nic nezjištěno (kontrola moči OK, pohmatem břicho OK), tak jsem se objednala na urologii a gynekologii. Na urologii jdu až za týden. Na gynekologii jsem byla včera. Sestřička mi zkontrolovala moč a zjistila bílkovinu a kreatin (nebo tak vvvnějak)... Když jsem se zeptala, co to znamená, tak říkala, že to poukazuje na zánět... Při vyšetření pohmatem jsem měla citlivá některá místa a při UZ zjistila p.doktorka volnou tekutinu u dělohy. Poté našla prasklou cystu a že to tedy bude ta tekutina z cysty. Nic víc mi neřekla, zkontrolovala mi vaječníky a ještě říkala něco v tom smyslu, že jsou tam nějaké folikuly nebo tak nějak... Na nic mě ale neupozornila, že bych si měla dávat pozor apod. Jsem 1rok po císař.řezu (2.těhotenství, první porod klasický), jizva v pořádku. Zajímá mne, jestli z prasklé cysty pro mne vyplývají nějaká omezení (např.zda to nevadí při pohl.styku, námaze apod.). Nekrvácela jsem, neměla teplotu, pouze mne asi 2 dny více bolelo v podbřišku a v kříži a celkově jsem se cítila (a ještě stále trochu cítím) jako kdyby na mne "něco lezlo". Za jak dlouho se může tekutina z cysty vstřebat? Mohou nastat nějaké komplikace? P.doktorka mi nic neřekla, tak předpokládám, že to snad bude v pořádku. Jen se ještě zmínila, že mám kulovitou dělohu a zakloněnou (to vím již dlouho), ale to "kulovitou" jsem slyšela poprvé... Také jsme se domluvily na antikoncepci Jangee, hlavně kvůli pravidelnosti menstruačního cyklu. Měla jsem jej po 24-28dnech, délka obvykle 8dní. To se právě p.doktorce moc nezdálo. Před měsícem jsem ukončila kojení, tak prý je možné, že i tím kojením byla menstruace delší a ne příliš pravidelná. Také její nástup byl okamžitý, prakticky bez varování a hned byla silná, to zhruba 3-4dny, poté opět 3-4dny velmi slabá. Také proto jsme se dohodly na té antikoncepci, prozatím na pár měsíců, dle toho, jak ji budu snášet. Má nějaký vliv tato antikoncepce (nebo jakákoliv obecně) na prasklou cystu? Myslím jako třeba jestli může napomoci při vstřebávání nebo naopak jestli nevadí atd. Také bych se chtěla zeptat, zda je nutné před nasazením této antikoncepce udělat krevní testy či nikoliv. Žádné odběry mi nebyly provedeny, naposledy 4měsíce po cís.řezu při celkové kontrole... A ještě jeden dotaz - někdy beru na bolavá záda Ibalgin, v příp.větších bolestí Coxtral. Nejsou tyto léky kontraindikovány? Děkuji za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Užívání antikoncepce s velkou pravděpodobností zamezí tvorbě dalších cyst, tekutina z dutiny břišní se postupně vstřebá,omezení pro vás nevyplývají žádná, krevní testy před antikoncepcí pokud není nějaký údaj v anamnese se nemusí provádět a kdy by měly být Coxtral a |Ibalgin kontraindikovány?

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: