Přeskakování a bušení srdce

Dobrý den,měla bych dotaz,loni mě začali problémy v podobé bušení a přeskakování srdce,motání hlavy ,špatné dýchání,stavy na omdlení,prošla jsem vyšetřením na plicním,vše v pořadku,odběr krve také,pak jsem navštívila internistu,dostala jsem ekg holter na 24 hod. Ale žádný problém béhem monitoringu,ultrazvuk srdce i eeg taky udéláno bez zjištění vad.Jenže problémy přetrvávaji dále,bolesti hlavy,motání bolest na prsou na hrudi,bolest a jsem tam mi píchne u srdce a často ted sleduji a cítím že mi přeskakuje srdíčko když ležím v klidu v tom mě polije hrozne horko a poté bušení,také mám stavy že z ničeho nic mě začnou brnit ruce,nohy najednou se mi to sevře v krku nemúžu dýchat a stavy na omdlení.dr si myslí že to mám od krční páteře,doporučil mi rhb.po kterých ty stavy ještě horši.Mám strašný strach při těchto situacích,nikdy se mi toto nestávalo nikdy jsem takové problémy neméla.Děkuji za odpovéď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, příčin Vašich obtíží může být více a pro další postup je především nutné, aby Váš praktický lékař (který by měl mít k dispozici výsledky všech dosavadních vyšetření a také znát dobře další detaily Vašeho zdravotního stavu) zvážil, zda byla provedena všechna podstatná vyšetření k vyloučení vnitřní choroby jako příčiny potíží (pokud by příčinou byla např. srdeční arytmie, nemusela být na 24-hodinové monitoraci zachycena, pokud jste zrovna potíže neměla...). U ženy Vašeho věku je ale obecně srdeční či vážnější plicní onemocnění neobvyklé a je pravda, že potíže mohou být tzv. "od páteře" - nikoliv nutně od krční, problémem může být i blokáda v oblasti hrudní páteře nebo žeber aj. Výsledkem vyšetření rehabilitačním lékařem by mělo být vyjádření, zda ze svého hlediska považuje tuto variantu za pravděpodobnou nebo ne, tedy zda při vyšetření na Vás shledal příslušné odchylky na stavu svalů a kloubů (takto měl být dotaz na něj formulován v doporučení od Vašeho praktického lékaře, špatný efekt rhb léčby takovou variantu nevylučuje, jde o to, co přesně a jak s Vámi bylo prováděno, ne každému vše "sedne" a dopředu to není vždy možné odhadnout). Je ale na místě říci, že příčina potíží může být i psychická (tedy Vámi vnímané potíže mohou být tělesným projevem úzkosti) - to prosím neberte jako nějaké zjednodušování nebo popírání problému, podobné stavy jsou velmi časté (a rozhodně nejde o nic, za co by se měl človek stydět), důležité je, že je možné v takovém případě účinně pomoci. Zajděte tedy za svým praktickým lékařem, proberte s ním nutnost dalších vyšetření, nebojte se znovu podrobně vylíčit svoje potíže a pobavte se s ním o poslední mnou zmiňované možné příčině potíží. Věřím, že spolu dojdete k nějakému způsobu, jak Vám ulevit.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+39 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
stejný problém | Od: martin | 2.4.2013 23:25
Dobry den, dovolte mi reakci. Mam stejny problem. Jsem tedy po operace srdce a tyto problemy, ktere popisujete mam az po operaci. Uz je to rok a pul a stale cekam, kdy to zmizi. Pripravte se na to, ze kardiolog s vami asi nic neudela. Me vsichni tvrdi, ze jsem v poradku, posilaji me k psychologum apod. Pokud chcete napiste mi na lahvi@email.cz. Rad se o tom taky pobavim s nekym, kdo je na tom podobne.
reagovat
re:stejný problém | Od: Adéla Dvořáčková | 5.10.2013 00:22
Dobrý den, vzhledem k tomu že je mi pouze 22 let a mám naprosto stejné potíže a doktorka na kardiologii mi řekla že je to jen od páteře, nechápu, že mám tyto potíže pouze od té doby co jsem byla v celkové anestezii, na operaci se slepím střevem, od doby operace, mám tyto naprosto stejné obtíže, a když se to stane, neuvěřitelný strach, hlavně mě zaráží že at je situace jakákoliv, že jsem absolutně v klidu, nebo v pohybu už se mi to stalo za obou situací. Za tu dobu co mám tyto obtíže, což je něco přez rok, jsem musela naprosto přestat pít jakoukoliv kávu, protože jsem zjistila že ta mi bušení srdce, spíše vyvolává.. Vzhledem k tomu kolik je mi let, si připadám u doktora jako idiot, protože na mě koukají jako na chronického hypochondra..
reagovat
re:re:stejný problém | Od: Nikola Šrajdrová | 10.10.2013 18:46
Dobrý den. Mě je 17 let. Skoro před čtvrt rokem
jsem zjistila, že mám vysoký krevní tlak a to tak,
že jsem měla pocit bušení srdce, bylo mi na
omdlení, bolela mě hlava a hlavně jsem se
neskutečně klepala, tlak 170/140 a 150 tepů. S
tímto stavem jsem byla 2x hospitalizována a byla
mi dána kapačka. Tlak mám dodnes vysoký. Byl mi
udělán ultrazvuk srdce, ledvin, nadledvin, měla
jsem 24 hodin EKG holter a tlakový holter také.
Vyšetření moči "nasbírané" za 24 hodin dopadly 2x
dobře. Krev mi brali po celou dobu pobytu v
nemocnici a také na nic nepřišli, byla jsem i na
očním, to dopadlo dobře. S tlakem 140/105 a 125
tepy musím normálně fungovat a mám z toho
strach. Kardiolog mi pověděl, že oba holtry
dopadli zle, ale je mu zatěžko se mnou něco
dělat, a nechce se mu dávat mi léky, protože
bych je musela brát už celý život. Stále mi
opakuje riziko a možnost infarktu, nebo
infarktových stavů, ale nechává mě s tím žít.
když jsem se pokoušela přestoupit k jinému
kardiologovi, řekl, že mě nepřijme, protože by mu
bylo nemilé brát druhým ve svém oboru práci a
proto, že má plno. Díky "práci" těchto doktorů,
kteří to dělají s neskrývanou nechutí jim naprosto
nedůvěřuji, nevím na koho se obrátit a jak
pokračovat.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: