Problémové znaménko

Dobrý den paní doktorko, před třemi týdny se mi náhle během 2 dnů zvětšilo / nafouklo světlé znaménko na obličeji (před zvětšením ca 3 mm, vypouklé) a z jedné strany přímo vedle něj se vytvořila růžová ploška. Paní doktorka na kožním mi znaménko zkontrolovala dermatoskopem a sdělila, že nejeví známky "ničeho špatného", ale pro jistotu by bylo lepší jej odstranit. Před týdnem mi ho tedy na chirurgii odstranili a vzorek odeslali na histologii (výsledek zatím nemám). Pan doktor mi jako nález napsal intradermální névus bez pigmentu. Je šance, že histologie vyjde negativně, případně co by mohlo být přičinou toho náhlého zvětšení a vytvoření růžové plošky? Všude čtu, že zánětlivé změny u znamének značí již pokročilé stadium melanomu a mám samozřejmě obavy. Děkuji! Petra

Odpověď odborníka:

Milý Petře, příčinou náhlého zvětšení znaménka může být zánět nebo zduření ateromu pod znaménkem. Obojí však neznamená, že jde o "špatné znaménko ".Vy nemá žádný melanom, proto vůbec nemyslete na pokročilé stádium melanomu, u Vás jde o intradermální névus zánětlivě změněný. Přeji pěkný den a klidné noci!

MUDr. Jitka Dobešová
MUDr. Jitka Dobešová

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Dermatovenerologická ambulance Nemocnice Šternberk

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: