Problémy s krčními mandlemi

Dobrý den, v létě jsem prodělala docela ošklivou hnisavou angínu, kdy jsem měla horečky kolem 41° a tři dny jsem kvůli bolesti téměř nejedla. Šla jsem k praktické doktorce, která mi předepsala antibiotika. Po dobrání jsem byla na kontrole, kde vše bylo v pořádku. Od té doby se mi však vrací zhruba v rozmezí měsíce až měsíce a půl streptokokové angíny (pokaždé jsou potvrzeny z výtěrů v krku na ORL nebo u praktické), avšak tyto angíny jsou doprovázeny pouze bolestí krku bez teplot. Od léta mě takto bolelo v krku již 5x a z toho jsem měla 3x cílená antibiotika. Postoupila jsem i imunologické vyšetření, kde bylo vše v normě, nebyla zjištěna žádná alergie a nic podobného. Beru vitamíny na posílení imunity, teple se oblékám. Mandle mám již velké a děravé a dělají se mi v nich čepy. Praktická i doktorka z ORL tvrdí že se jedná o chronický problém a bude nejlepší mandle vytrhnout. Já osobně teď dost váhám jestli krční mandle odstranit, či nikoli. Nerada bych pak svého rozhodnutí později litovala. A teď k dotazu, měla bych 2 otázky: 1) lze nějak poznat jestli je zánět v mandlích opravdu chronický (když nepočítám výtěry z krku při akutních potížích a zběžném pohledu do krku na ORL) 2) Bylo by opravdu lepší si nechat mandle vytrhnout? Je mi 23 a podle krevních testů mám imunitu i vše ostatní v pořádku. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Ivo. Rozhodnutí o odstranění mandlí musí vzít v úvahu řadu detailů, které musí posoudit příslušný ošetřující lékař, takže ode mě nečekejte definitivní radu - za popsané situace bych se ale k zákroku spíše přikláněl. Pojem "chronický zánět mandlí" je spíše popisný a dosti vágní a i kolegové z ORL se myslím těžko shodnou na definici - v doporučení k operaci se vychází hlavně ze samotné častosti angín, výsledků mikrobiologického vyšetření a vzhledu tonsil. Krevní testy jsou pouze případným podpůrným argumentem a o "chroničnosti" zánětu žádný krevní test nerozhoduje - v mezidobí mezi vzplanutími angíny jsou obv. krevní ukazatele zánětu normální...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: