Problémy s trapézem po úrazu

Asi před třičtvrtě rokem jsem měl zlomenou pravou ruku a při nošení šátku (nevím jistě jestli to bylo z toho, možná se mi to stalo už při úrazu) mě začal bolet levý trapéz, dokonce se zmenšil asi na poloviční velikost oproti pravému. Nemohl jsem vůbec levou ruku upažit, trapéz nešel vůbec zatnout, jen bolel. Díky tomu že trapéz nefungoval jak měl, se mi přetěžovalo rameno a také bolelo. Když jsem šel sádru sundat, tak jsem o tom řekl panu doktorovi, který mi na to napsal rehabilitační elektroléčbu. Po této terapii se zdálo všechno být v pořádku- trápéz šel normálně zatnout, dokonce se ulevilo i mému rameni, které nemuselo všechnu tu práci odvádět samo. S odstupem času jsem začal chodit do posilovny ( chodím pravidelně 3x týdně asi půl roku), protože se mi vracely původní potíže. Bohužel posilovna můj stav zlepšila, ale ne o tolik jak jsem si představoval. Každé ráno po probuzení mám trapéz a rameno nepříjemně ztuhlé a trvá klidně dvě hodiny než tato ztuhlost přejde. Po půl roce posilování se levý trapéz trochu zvětšil, ale má jiný tvar a pořád není tak velký jako pravý. Po úrazu celá moje levá ruka zeslábla a je menší než pravá ( paradox je že jsem měl zlomenou pravou), např. když posiluji biceps s jednoručkami, tak mám pocit že necítím pnutí v bicepsu ale spíše v rameni a také trapézu, kdežto na pravé ruce cítím biceps tak jak to má správně být. Levé rameno mám větší než pravé, takže asi částešně nahrazuje trapéz. Také při nošení břemen ( např. nákup) cítím nepřijemné pnutí v rameni ( na pravé straně je všechno ok). Také jsem si všiml že na levé straně zad ( konkrétně lopatky a mezi lopatkami) mám méně svalové hmoty než na pravé. Mám takový dojem že to bude asi něco s nervy. Na internetu jsem našel, že tyto problémy můžou být způsobeny prvním krčním obratlem, tzv. atlasem. Dočetl jsem se že když je vychýlený, tak to může mít negativní dopad na nervy kterých se dotýká a může docházet k úbytku síly v některé části těla. Nevím co je na tom pravdy a proto se obracím s radou k Vám co si o tom myslíte. Zkoušel jsem přestat s posilováním, ale tím se potíže ještě prohloubily, takže posilování má na tento problém kladný dopad. Snad jsem Vás tímto problémem moc nevyčerpal, ale opravdu kdyby mě to neomezovalo v běžném životě, tak bych vám nenapsal menší esej :-). Předem děkuji za případné odpovědi nebo rady. S přáním hezkého dne Tomáš.

Odpověď odborníka:

Je vcelku běžné, že po úrazu může dojít k úbytku svalové hmoty na postižené, a tedy méně používané končetině. Aby došlo k úbytku svalů ma druhé straně běžné není. Zrovna první krční obratel bych z těchto potíží nevinila. Asi nejvhodnější bude neurologické vyšetření a dle výsledku event. další došetření, asi bude vhodné vyloučit v první řadě svalové postižení a v druhé řadě potíže způsobené onemocněním krční páteře, ale potíže mohou být i dány svalovou dysbalancí.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: