Projímadla

Dobrý den,kvůli potížím s vyprazdňováním jsem dlouhodobě (roky) užíval projímadla. Vysadil jsem je a snažím se provádět nácvik normálního vyprazdňování (dočetl jsem se v nějaké odpovědi - ráno vlažná voda, jít na toaletu v určitý čas i když nemám potřebu....). Jenže to nešlo 6 dní a byl jsem nadmutý. Obvodní lékařka mě poslala na vyšetření na chirurgii a odtud mám doporučení na kolonoskopii. Užívání projímadel jsem neuvedl. Pozná lékař při vyšetření tuto skutečnost(užívání projímadel)? Stydím se za toto nerozumné jednání. Co všechno mohla projímadla ve střevech (na střevech) poškodit? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, současný názor na projímadla je takový, že se nemají vysazovat. Můžete je užívat dlouhodobě. Ani dlouhodobé užívání projímadel by nemělo způsobit změny ve střevě. A hlavně si myslím, že se nemáte za co stydět.

MUDr. David Hoskovec
MUDr. David Hoskovec

Specializace: Chirurgie a traumatologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Proč nám cukají oči?
Články: Proč nám cukají oči?
Pod cukáním nebo svíráním...
Mykózy – jedno z nejčastějších gynekologických onemocnění žen
Trombóza a embolie
Články: Trombóza a embolie
Hluboká žilní trombóza a...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: