První navštěva alergologie, diagnostikováno astma

Dobrý večer, obracím se na Vás s dotazem ohledně mého syna (15měsíců). Byli jsme odesláni na alergologii kvůli častým bronchitidám. Měl ji celkem 7x (z toho 2x hospitalizace kvůli dušnosti-ve 2 a 11měsicích). Ve většině případů něco chytne od staršího sourozence. Astma,alergii ani ekzém nikdo v rodině nemá. Minulý týden jsme navštívili alergologii, kde se mě lékařka zeptala na základní věci (navíc chtěla vědět, jestli máme zvíře-ne, péřové peřiny-ne, a jestli má u zánětu průdušek teploty (spíše ne-měl cca 2x),udělaly kožní test- vše vyšlo negativní. Poté mi lékařka řekla, že bude mít asi astma a předepsala mu léky Montelukast Mylan 4mg (1x denně) a máme přijít za 3měsíce na kontrolu. Po odchodu z ordinace jsme šli ještě na odběr krve. Je tento postup standartní? Myslím tím, že lékaři předepisují léky bez toho, aniž by měli v ruce výsledky krve? Že se na dítě vůbec nepodívají a ani ho neposlechnou? Na základě čeho tedy mohla diagnostikovat astma? Souhlasíte s podáváním těchto léků, za těchto okolností,tak malému dítěti? Přitom poslední bronchitidu měl v lednu a od té doby nemá žádné problémy. Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Jano. Předně je nutno zdůraznit, že jakoukoliv nejasnost související s poskytnutou lékařskou péčí je nutno řešit rovnou s daným lékařem. Bez znalosti detailů není možné konkrétní postup lékaře hodnotit z hlediska jeho správnosti či nesprávnosti. Odpověď tedy bude spíše obecná. 1.) projevy akutní infekční bronchitidy a "čistě" alergického asthmatu se nemusí nijak lišit, 2.) budoucí asthma se u malých dětí může projevovat zvýšeným sklonem ke "stažení" průdušek při infekcích dýchacích cest, 3.) asthma nemusí být nutně vázáno na průkaz alergie (i když je to obvyklé...), 4.) lék, který jste dostali je za popsaných okolností, tedy v případě asthmatických potíží vázaných na infekce, standardní volbou, 5.) podrobné dotazování na průběh dosavadních potíží a další detaily je v popsaném případě v diagnostickém procesu mnohem důležitější, než nález při tělesném vyšetření dítěte, pokud bylo zrovna bez potíží, předpokládám, že paní doktorka měla k dispozici i nálezy z hospitalizací, ze kterých také mohla vycházet. Pokud tedy, jak uvádíte, nebylo dítě tělesně vyšetřeno, lze to považovat za nesprávné, ale celkově to pro postup nemusí být podstatné. 6.) krevní testy jsou pouze doplňující prvek diagnostiky a pro volbu léčby nemusí přinést podstatnou informaci. Pokud je ale nyní dítě bez problémů, je samozřejmě možno s nasazením léků na krevní výsledky vyčkat. 7.) 7. epizod bronchitidy u dítěte do 15 měsíců je jistě abnormální a podrobnější vyšetření je na místě - alergologicko-imunologickou konsultaci by mělo zahrnovat, podle výsledků a také efektu nasazené léčby je třeba postupovat dál - měl by to koordinovat Váš praktický pediatr, vzhledem k tomu, že by měl mít o zdraví dítěte a s ním souvisejících skutečnostech nejširší informace. Na závěr tedy opět - s pochybnostmi a nejasnostmi je třeba se obracet rovnou na lékaře, kterých se problém týká a pacienta znají - tedy na Vašeho pediatra a alergologa.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: