Refluxní choroba jícnu

Dobrý den, už rok chodím na gastroskopii a zjistili mi zánět žaludku a nedovírání dolního svěrače (nabídli mi už i operaci) můj dotaz zní, jestli s touhle nemocí souvisí i to, že mám usta plné aftů..opravdu je to nepříjemné, nemůžu ani jíst, aftů mám čím dál více a větší..dokonce jsem si všimla, že mám na mandli jakousi "bouličku"..ráda bych tedy věděla, zda to s tím nějak souvisí, nebo jestli se nejedná o nějakou infekci. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nedomykavost dolního jícnového svěrače na přechodu jícnu a žaludku ( inkompetence kardie ), může způsobovat tzv. gastroesofageální reflux ( vracení se žalud. šťáv do jícnu ), který jednak může dráždit sliznici jícnu a vyvolávat její zánět ( esofagitida ) a dále být vnímán subj. jako pálení žáhy, více vleže, po jídle, alkoholu - někdy ale tento příznak naopak chybí. Také se mohou objevit častější záněty dých. cest při zatečení obsahu do plic ( v noci, ve spánku ). Současně často bývá přítomna tzv. brániční kýla. Pokud jsou tyto změny prokázány ( gastroskopií, ev. ph-metrií ) bývají lékem volby léky snižující tvorbu kyselé žalud. šťávy ( např. helicid ) a urychlující jeho vyprazdňování ( např. degan ). Ty u naprosté většiny pac. vedou k ústupu obtíží a vymizení zánětu. Teprve pokud problém po cca 3 měsíční léčbě dále přetrvává, nebo je brániční kýla objemná, lze uvažovat o operaci. Dnes se provádí laparoskopicky tzv. fundoplikace ( vytvoří se manžeta ze žaludku, která obejme břišní část jícnu v místě dolního svěrače a tím zlepší uzávěrový mechanismus ). Přímou souvislost s afty úst a "bouličkou" na mandlích by nemoc žaludku mít neměla, nicméně určitě by bylo dobré nechat se vyšetřit i na ORL, vzhledem k tomu, že obtíže se zhoršují.

MUDr. Petr Majtan
MUDr. Petr Majtan

Pracoviště: Chirurgická klinika Fakultní Nemocnice Motol

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: