Ruptura dělohy

Dobrý den, mám dotaz ohledně dvojčat. Mám jedno 7-leté a 3-leté dítě, obě děti císařským řezem, teď jsem otěhotněla a čekám dvojčata, jsem v 5. týdnu. Chtěla jsem se zeptat hlavně na riziko ruptury dělohy u dvojčat po dvou císařských řezech, jaké jsou procentuální rizika.Děkuji za odpověď.Jolana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, neřeknu Vám přesné procentuální číslo, nicméně riziko ruptury dělohy v těhotenství po dvou císařských řezech je významně zvýšeno a jste tedy jednoznačně určena k porodu císařským řezem. Riziko ruptury dělohy stoupá nejen s růstem dělohy a tím napínáním jizvy po předchozích operacích, ale také zejména s děložní činností, tedy při kontrakcích v průběhu porodu. Při jakékoliv neobvyklé bolesti v místě jizvy, zejména ve druhé polovině těhotenství, vyhledejte proto neodkladně lékaře.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: