Ruptura lca a natržení bočního vazu

Dcera má rupturu LCA a natržené boční vazy již od ledna. Koleno nemohla natahnout a plně ohnout. nyní natahne ale ne uplně jako druhé. při chůzi má občas pocit tlaku v koleni a jakoby přeskočení čehosi. prý nemá uzavřené štěrbiny, kdy se provádí plastika? byla by na místě ? proč se nemůže udělat rovnou ? nemohl by to být meniskus? bolí to furt stejně, co znamená parc.léze posterolater.komplexu ? předem děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Po úrazu kolene tak závažném jak uvádíte probíhá rehabitiace běžně 3 - 4 měsíce, je tedy naději na zlepšení stavu. Přeskočneí vkloubu může mít příčinu v poraněných vazech či menisku vpřípade trvání potíží je možno provést arthroskopii,která určí rozsha změn apřípadný další postup. K dotazům platika vazů se provádí v případě že zůstává nestabilita kolenního kloubu i přes intenzivní rehabilitaci, o její potřebě rozhoduje arthroskopický nález a potíže pacienta. Pokud nejsou uzavřené růstové štěrbiny provádí se velmi zřídka speciální technikou většinou na ortopedické klinice - může dojít k nenávratné poruše růstu kosti. Poraněný menisku to být může ,postup je stejný jako u vazů Parciální léze znamneá částečné poškození, postetrolaerální komplex je skupina propojených vazů a šlach na zadní a zevní straně kolene a jeho poranění je vzácné .

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
podvrtnuté koleno | Od: Tomáš | 7.7.2015 13:14
Přeji dobrý den,

Nějak jsem nemohl přijít na to, jak přímo napsat
dotaz směřujícím k ochotným doktorům, kteří
odpovídají na dotazy lidí, tak svůj dotaz napíšu
sem a věřím, že nějaká dobrá duše mi na něj
odpoví do e-mailu, který jsem uvedl.

Jedná se o to, že jsem hrál závodně 8 let
basketbal a dnes ho hraji jen rekreačně (2-3x
týdně) s lidmi, kteří to také umí a má to nějakou
úroveň.

Před 14 dny jsem si poranil koleno při zápase a
ještě dnes nedokážu propnout nohu a zapnout
kvadriceps. Stejně tak nohu ani neohnu v plném
rozsahu jako to zdravé koleno.

Lékařská dg. : Distorze pr kolena s susp parc rpt
LCA a LCL.

Sono: Prosáknutí LCL při parc rpt vazu, meniskus
bez známek evid. rpt.

Dokáže mi někdo prosím říct, co přesně tedy s
tím kolenem mám a zda je možné, že při tomto
úrazu člověk nedokáže používat stehenní
sval(kvadriceps)? Po jak dlouhé době se budu
moc zase věnovat na 100% basketbalu a
zatěžovat koleno jako dříve?(zasekávání běhu s
nátlakem na koleno apod.?).

A v neposlední řadě bych se chtěl zeptat, zda
budu moc v posilovně časem dělat silové dřepy
jako dřív se zátěží na zádech např. 80-100kg?

Moc děkuji za odpověď a přeji Vám příjemný
zbytek léta.

S podzravem

Tomáš
reagovat
re:podvrtnuté koleno | Od: uLékaře.cz | 7.7.2015 16:54
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak klíšťová encefalitida změní život
Články: Jak klíšťová encefalitida změní život
Bohužel často tak, že nic...
První pomoc při poranění kůže
Články: První pomoc při poranění kůže
Máte nějakou ránu na kůži...
Odstranění klíštěte v deseti krocích
Články: Odstranění klíštěte v deseti krocích
Správné odstranění klíštěte...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: