Silná krátkozrakost a správná korekce

Dobrý den, když mi bylo asi 7 let začal se mi zhoršovat zrak rychlostí přibližně -1D/rok na každém oku (oba rodiče jsou krátkozrací), podstoupil jsem asi ve 13 letech skleroplastiku obou očí. Nárůst dioptrií se asi rok po operaci zpomalil (na hodnotě cca -5-6D), nezastavil se však úplně. Od operace mi přibývá asi -0.25D za rok. Nyní, v 21 letech, mám hodnoty krátkozrakosti L: -8.30D a P: -7.0. Je pravděpodobné, že se nárůst záporných dioptrií brzy přirozeně zastaví úplně, nebo je potřeba řešit situaci aktivně? Nechce se mi dál nečinně přihlížet, jak se můj, už teď né dobrý, zrak stále plíživě zhoršuje. Pokud bych se rozhodl situaci řešit, jaké jsou dnešní době možnosti? Další skleroplastika, nebo už existuje nějaká modernější metoda? Děkuji mnohokrát za odpověď. Ještě se chci prosím zeptat, zda-li je pravdivé tvrzení mé oční lékařky, že při takto silné krátkozrakosti již nelze vadu brýlemi korigovat zcela úplně. Přestože k oční lékařce chodím pravidelně a brýlová skla si nechávám vyměňovat po půl- nebo čtvrt-diopriích, stále se mi zdá(i s novými brýlemi), že vidím na dálku hůř (nepřečtu malá písmenka na projekci ve škole, špatně vidím za šera..). Děkuji za Vaši odpověď. Marek.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, váš problém je poměrně složitý, na dálku není možné se bez vyšetření přesněji vyjádřit. Ve vašam případě bych si sehnala kontakt na nějakou oční kliniku (jinou než jste absolvoval operace, pro tzv získání druhého názoru - second opinion), kde by vás podrobněji vyšetřili a vyslovili názor, jaký je váš aktuální stav a co by mohlo být prospěšné podniknout ke zlepšení všeho stavu a vidění. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: