Sinusová tachykardie, bušení srdce

Měl bych dotaz ohledně problému, který mám již více jak rok a týká se zvýšené srdeční činnosti v klidovém stavu, neboli zvýšenému tepu. Nález byl náhodný před cca 2 roky u praktického lékaře u jedné firmy kde jsem se ucházel o místo. V klidovém stavu mi bylo naměřeno 120t/s. Následně jsem byl poslán ke svému lékaři, který mi v následujících týdnech udělal základní vyšetření s EKG. Také mi na dobu mé práce u firmy předepsal betablokátory lokren (půl prášku denně ráno) a následně mě poslal na vyšetření srdce ke kardioložce (po vysazení betablokátorů). Tam jsem dostal na den Holter a absolvoval kompletní vyšetření srdce sondou. Po následném úplném vyhodnocení mi bylo zděleno, že srdce mám naprosto zdravé a mám Sinusovou tachykardii což má údajně nějaké procento populace běžně, ať už reakcí na stres nebo nějaké onemocnění. Můj obvodní lékař mi ještě zdělil, že mám malou odchylku v činnosti štítné žlázy a že to pravděpodobně souvisí, přes to mě ujistil, že jsem v pořádku a předepsal mi velké balení betablokátorů (tentokrát betamed/půl prášku denně), který beru do dnes. Můj dotaz je ohledně závažnosti tété "odchylky" a její možné léčbě. Mnohokrát jsem si prášek zapomněl vzít a při namáhavé práci nebo aktivitě jsem měl tep až 160t/s a jakožto občasný uživatel marihuany mi kombinace s tímto problémem způsobila rekordních 180t/s, kdy už jsem začal mít vážné obavy. Avšak nikdy jsem nepociťoval bolest na plicích, problémy s dýcháním nebo nějaké mdloby, či výpadky vědomí. Občasně pociťuji "píchání" v oblasti hrudi nebo zádech ale to tuším souvisí s páteří, protože mám mírnou formu skoliózy. Chtěl bych so tohoto problému nadobro zbavit, přestat užívat prášky. V posledních týdnech jsem si i všiml menší účinnosti prášku (půl prášku) než tomu bylo před měsíci. Je nějaká možná léčba? Je mi 21 let, lehká nadváha půl roku nekuřák,kafe nepiji, tlak mám dobrý, zdravá strava a základní pohyb, žádné srdeční choroby v rodině. Děkuji Štefan

Odpověď odborníka:

Je pravda, že někteří lidé mají i v klidu sinusovou tachykardii. Zatím nejsou jiné léky než betablokátory. Bylo by vhodné zkusit nějaký kondiční sport např. cyklistika, běh. Po nějaké doby pravidelné sportovní aktivity dojde ke snížení tepové frekvence v klidu i při námaze. Je to vyzkoušené i v praxi. Stačí 3 měsíce pravidelné aktivity a uvidíte sám. Marihuana je v tomto případě zcela nevhodná.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+23 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Celulitida: homeopatie si poradí i s „kosmetickými“ problémy
Články: Celulitida: homeopatie si poradí i s „kosmetickými“ problémy
S nepěknými dolíčky na kůži...
Pediatrické vyšetření
Články: Pediatrické vyšetření
Pediatrické vyšetření je...
Odhalte mýty o svém zraku a očích
Články: Odhalte mýty o svém zraku a očích
O nejdůležitějším lidském...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: