Skvrny na kůži po opálení, u dítěte

Dobry den,muj 4lety vnuk se v dubnu opalil na obliceji a krku.Nasledne se osypal na krku a az do pulky trupu, i kdyz ho slunce spalilo jen vzadu na krku.Po odezneni teto drobne vyrazky se ale udelala na zadech ovalna ruzova skvrna (foto 1),ktera se postupne zvetsila a za par dni nasledovaly po celem trupu cervene vyrazky,kterych neustale pribyvalo (foto 2),pak se jeste udelaly vyrazky v trislech a na genitalu.Dcera navstivila s vnouckem dva lekare,je to v zahranici a kazdy z nich urcil neco jineho,prvni lekar sdelil,ze je to ekzem a druha lekarka rekla,ze je to lupenka.Proto se obracim na Vas,zlate ceske lekare, o radu a zasilam fota,snad Vam pomuze rozeznat o jakou nemoc se jedna.Uplne nejhorsi na tom je to,ze se mu osypala cela hlava,vyrazky silne svedi,na nekterych cervenych skvrnach ma takove bile supiny,jakoby to byla opravdu lupenka.Nevime,co mu na to dat,jestli Dandrazon 2% sampon, ktery vysusuje,nebo Cloba Derm 0.05, ktery napsala druha lekarka.Taky dala diteti Epaderm cream,kterym dcera vnuka denne nekolikrat potira,i ve vlasech.Nejsem si jista,jestli jedname spravne,protoze vyrazky jsou kazdy den stejne a svedeni velmi uporne.Dite prodelalo od vanoc dva zapaly plic,neustale po predeslych nachlazenich pokaslava a prakticky,kdyz zacal chodit do skolky je neustale nemocen,proto mame o jeho zdravi s mou dcerou velke starosti.Budu Vam moc vdecna za Vase posouzeni jeho kozni nemoci.Eva

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Evo. Omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl ke mě nyní přesunut. Bohužel, zhodnocení kožních potíží je bez možnosti pacienta vyšetřit a podrobnější znalosti celkového zdravotního stavu svízelné a může být pouze orientační. Podle fotky připadá v úvahu těžší atypická forma tzv. pityriasis rosea (což je sice nepříjemné, ale nezávažné onemocnění, které obv. do cca měsíce samo vymizí...), pro tu ale není typické postižení hlavy a svědění, lupénka je možná, ani u ní nebývá ale výrazné svědění. Pokud stav trvá od dubna a nereaguje na léčbu (ekzém u lupénka by se po použití kortikoidu měly zlepšit), nezbývá než kontrola lékařem s přehodnocením celé situace (nevím, kde v zahraničí se vnuk nachází, ale v ČR by za daných okolností s přihlédnutím k prodělaným zápalům plic a časté nemocnosti bylo jistě doporučeno i imunologicko-alergologické vyšetření...) a to i proto, abyste se vyhnuli případnému zbytečně dlouhému používání kortikoidních přípravků.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: