Slabost

Dobrý den, prosím o radu: syn (20 let) má už 3 měsíce problémy, zřejmě se srdcem: najednou (i v klidu) se mu udělá slabo, zamotá se mu hodně hlava a má pocit, jako kdyby se mu v hrudi srdce stáhlo a nějakou dobu tak zůstalo. V tu chvíli musí prodýchávat. Potíže jsou většinou doprovázené i nepravidelným a zrychleným tepem nebo i arytmií. Tento stav trvá i několik hodin (i když pak asi roli hraje i psychika). Poprvé se tyto potíže objevily večer před spaním, v noci jsme skončili v nemocnici na pohotovosti. EKG i tlak v pořádku, takže závěr zněl, že je to psychického původu. Od té doby má syn tyto stavy i několikrát týdně. Znovu byl u lékaře. Závěr: systol. šelest v celém prekordiu. EKG: sinus,hemiblok PTR, jinak normální křivka. Vzhledem k potížím bylo doporučeno UZ vyš. srdce, kam je syn objednán.. Psychikou to není, prvotní je vždy stav slabosti a další s tím spojené problémy. Chci se zeptat, zda byste doporučili další vyšetření (případně zda by nebyl lepší rovnou 3D UZ srdce) a jaká je pravděpodobnost, že by problém mohl být jinde? Např. nemohl by to být i následek borreliozy, kterou prodělal před 14 lety? Syn doposud hodně sportoval. Od narození byl sledován kvůli šelestu, který ale údajně odezněl. Mockrát děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučuji jistě UZ srdce, 3D UZ srdce je pouze doplňkové vyšetření, rozhodující a dostačující je 2D UZ srdce. Doporučuji, když potíže trvají hodiny, dorazit do nemocnice i s potížemi a natočit EKG. Je nutná korelace potíží a záznam EKG. Je nutné vědět, co je na EKG při potížích, poté se může zvážit další postup. UZ srdce bude rozhodující k dalšímu postupu. Na usuzování etiologie je brzy, bez znalosti UZ srdce.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: