Slabost svalů, špatné polykání

Dobrý den, asi měsíc trpím celkovou únavou, mám slabost ve svalech (nejvíce levá ruka a noha), občas mi ve svalech škube, ale bez bolesti, občas zakopávám (mám pocit, že za sebou "tahám" levou nohu). před 8 lety jsem měla boreliozu, byla přeléčena. Nyní mi lékařka opět udělala krevní testy na boreliozu - negativní. dále se přidaly problémy s polykáním, mám pocit zahlenění, knedlík v krku. Na ORL normální nález (pravděpodobně viroza nebo alergie, dostala jsem sprej Mometoson furoát Cipla, kontrola za měsíc). příští týden jdu na kontrolu na neurologii (kvůli té borelioze) a chci se zeptat jaká vyšetření by mně měla lékařka doporučit. Mám velké obavy z nemoci ALS (hladala jsem na internetu a potíže vcelku souhlasí). jakými vyšetřeními se potvrdí (vyloučí)? EMG, magnetická rezonance, lumbální punkce, vyšetření dýchání? může mi lékařka napsat doporučení na všechna vyšetření najednou nebo postupně (kvůli pojišťovně, aby to proplatila). Mám malé děti a jsem už opravdu ve velkém stresu z možného onemocnění. děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Heleno. Uvedené potíže mohou mít více příčin. Ne všechny potíže musí nutně spolu i souviset- například pocity zahlenění a slabosti na levostranných končetinách. Příliš nedoporučuji zkoušet si stanovovat diagnosu na internetu. Už hrdina ve známé knize Tři muži ve člunu zjistil po přečtení publikace domácího lékaře, že trpí všemi chorobami, kromě sklonu k samovolným potratům. Základem je potíže dávat do souvislosti, v tomto případě i s neurologickým nálezem při vyšetřování. Zda se objeví oslabení končetin změny, reflexů, změny svalového napětí apod. Teprve potom se dá rozhodnout kterým směrem se diagnostická úvaha má ubírat, které vyšetření a v jakém pořadí provést. Je ale opravdu nutné Vaše nynější potíže neurologicky dovyšetřit. Prodělaná boreliosa může mít i určité následky, i ty, které se u Vás projevují. Pokud by klinický nález mohl pro toto svědčit, tak k vyloučení zánětu nervstva ale nestačí jen vyšetření z krve, byla by nutná i lumbální punkce a vyšetření likvoru. Pokud je oslabení více na jedné polovině těla, bude potřebné asi zobrazovací vyšetření mozku- CT ev MR. Dále pokud zde bude vše v pořádku- vyloučí se např. proběhlá drobná mozková příhoda apod., potom je důležitá EMG, hl. jehlová- malé elektrody ke snímání elektrické aktivity ve svalech. To je stěžejní u nervosvalových onemocnění a ev. i podezření na tzv. onemocnění předního motoneuronu jako je ALS. Pokud je pocit celkové slabosti může se EMG vyšetřit tzv. repetitivní stimulací i nervosvalový přenos- slabost je někdy způsobena neinfekčním ,tzv. autoimunitním zánětem, který postihuje přenos impulsů z nervu a svalové vlákno. Vyšetření naindikuje Váš neurolog a také musí jejich závěry správně interpretovat a propojit. Věřím, že vše se vyřeší a dobře dopadne Dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x