Spatne polykani

Dobry den pred cca 4mi roky mi zacaly problemy kdy se mi spatne polykala potrava a kazde sousto a cokoliv jsem musel zapijet i jogurt. Na ORL take nic nezjistili a dali mi prasky na hlavu. Na rentgenu a ultrazvuku a polykani kontrastni latky se nic nenaslo a stitna zlaza take v poradku. po par letech se to trochu spravilo, dieta lecitelka,rano alovera gel a lzice oleje,ale treba kazde 2he,3ti sousto musim take zapijet i ted a polivku nemuzu vubec. Pri spani na zadech jsem se nekolikrat zacal i dusit a zacal jsem spavat na brichu,ale nekdy mam uplne sucho v krku. Take kazivost zubu se mi zvysila. Pred tydnem jsme byli s pritelkyni v Egypte a u bazenu se mi rozbusilo srdce a stoupl tlak,tak jsem se nechal odvezt a dali mi prasky na uklidneni a tlak. Po navratu do CR se mi t v praci stalo znovu a tak jsem jel do nemocnice,vysetreni srdce v poradku,sono,ultrazvuk,rentgen,krev a stitna zlaza z krve taky v poradku. Na plicnim take nic nezjistli. Porad citim tlak na hrudi a neuplne nadechnuti, myslim si jestli to nema souvislost treba s jicnem,ale pri vsech vysetrenich nic nenasli, jen uz snad na gastroskopii zbyva. Mam uz strach i jist a nemit u sebe piti. Za kazdou radu budu moc vdecny, uz jsem i psychycky z toho spatny,jsem tremista, trva to nekolik let problem s polykanim a ted i tlak a buseni srdce a bolesti zad,jestli to nemuze byt jeste od patere. Nevim kam uz se jinam obratit. Moc Vam dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jak popisujete, Váš problém bude asi širšího charakteru, Vaše potíže se kumulují a špatný psychický stav může podporovat fyzické projevy (a naopak). Nepopisujete, co předcházelo všem problémům (což je asi základní otázka) - bylo by to na delší sezení minimálně u praktického lékaře, který by s Vámi probral všechny detaily i zpětně. Také nepíšete, jaká biochemická vyšetření Vám byla dělána (zvláště ta imunologická by ve Vašem případě mohla být důležitá) Může se jednat též o nějakou poruchu imunity, xerostomii (suchost sliznic) apod.... Psychosomatické potíže ovšem také nelze vyloučit a i když většina lidí se návštěvou psychiatra nebo psychologa cítí být jaksi ponížena, nebylo by možná od věci zkusit i tyto odborníky. Potíže způsobené nadměrným stresem (což může být paradoxně i dovolená v cizím prostředí) se mohou manifestovat nejrůznějšími způsoby a možná že by stačilo jen na delší dobu "vypnout".

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: