Stav po extrakci osmičky

Dobrý den, 19. 9. 2016 jsem absolvoval naplánovanou extrakci retinovaného třetího moláru (48 - vpravo dole). Výkon provedla zubní lékařka, která narychlo zastupovala kolegu, co mi extrahoval zub 38, to bylo bez komplikací až na špatné zacelení rány a vzniku poměrně velké dutiny, do níž se dostává jídlo (lze však vypláchnout a v současnosti nepředstavuje akutní problém). Větší problémem však je, že posledně extrahovaný, hluboce retinovaný zub 48 zasahoval jedním, či dvěma kořeny do mandibulárního kanálu a svoji pozicí podle mého uvážení ohrožoval nervově-cévní svazek tudy procházející (viz přiložené OPG). Zákrok trval přes 45 minut, kdy se paní zubní lékařce nedařil zub v celku (!) vytáhnout. Začala si stěžovat na své chabé zkušenosti (!) a na dokončení zákroku přivolala kolegu s mým případem patrně více neseznámeného, který zub na více než 5 kusů rozřezal a fragmenty ze zubního lůžka postupně extrahoval. Přes klasickou svodnou čelistní anesthesii 4% Supracainem bylo snažení obou chirurgů poměrně bolestné, jak patrně utlačovali n. alveolaris inferior jdoucí v kanálu pod zubem moudrosti. Na bolest jsem si stěžoval - odpovědí bylo, že anesthesie přeci odežní až za hodinu a půl... zákrok dohromady trval hodinu a pár minut. Dnes je 21. 9. a stále necítím oblast inervovanou zmíněným nervem (přední část dásně, navazující sliznici ústního vestibula a oblast inervovanou n. mentalis - půl spodního rtu až po procesus mentalis, po hranu brady, laterálně je necitlivá oblast ohraničena cca oblastí výstupu z n. mentalis z foramen mentale). Podle pozorování se citlivost nijak nenavrací, není přítomné mravenčení. Termické čití zůstalo zachováno, bolest ze štípnutí či píchnutí do popisovaných oblastí necítím, taktilní čití je omezeno - pocit umrtvení, nicméně cosi jako "utlumený" dotyk cítím. Odpovědí lékařů na popisované problémy je, že se to za pár dní spraví, že je to určitě otokem (který byl i u předchozí operace, ale pochopitelně bez hypesthesie tváře). V tuto chvíli těmto lidem absolutně nevěřím (podle mě ani neviděli OPG a snažit se takto retinovaný zub kořeny ohrožující mandibulární kanál extrahovat v celku je přinejmenším neprofesionální). Chci se zeptat, zdali se mám obrátit na neurologii, zdali se dá o povaze poškození a prognóze cokoliv zjistit. Uznejte, že představa "mrtvé brady" s potenciálně doživotními následky není v mých dvaceti letech nikterak příjemná a rád bych svoji situaci měl pod kontrolou. Dále bych se chtěl zeptat, zda mám šanci získat za nepovedený zákrok nějaké odškodnění. O žádných komplikacích mě nikdo neinformoval a taktéž jsem nepodepisoval žádný informovaný souhlas (!). Ve zprávě o výkonu se píše pouze o silném krvácení, slovo nerv se nikde nevyskytuje. Děkuji mnohokrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, riziko zhmoždění nervus alveolaris inf. u hluboce uložených zubů moudrosti existuje vždy. Naštěstí se v drtivé většině případů vrátí vše do normálu, ale chce to čas, někdy i několik měsíců. Regeneraci nervu nyní můžete podpořit užíváním vitaminu B-komplex. Více se v tuto chvíli udělat nedá. S přáním hezkého dne, Jan Stuchlík

MUDr. Jan Stuchlík
MUDr. Jan Stuchlík

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Dentální klinika Jan Stuchlík

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Léky na zácpu a průjem mívají vedlejší účinky. Vybírejte opatrně!
Opary rtů: výhradně lidská záležitost
Články: Opary rtů: výhradně lidská záležitost
Přestože by se někomu mohlo...
Otřes mozku
Články: Otřes mozku
Otřes mozku je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Ochromené srdce aneb Co nám dláždí cestu k infarktu
Články: Ochromené srdce aneb Co nám dláždí cestu k infarktu
Infarkt je pro mnoho lidí...
Hemoroidy: choulostivý problém lze řešit přírodní cestou
Články: Hemoroidy: choulostivý problém lze řešit přírodní cestou
Trpíte hemoroidy? Ještě než...
Infekční komplikace atopického ekzému
Články: Infekční komplikace atopického ekzému
Ekzém není jen nepříjemný...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: