Stav po kyretáži

Dobrý den, jsem tři dny po kyretáži. Důvod - zamlklý potrat v 5tt. Chtěla jsem se zeptat, zda je nutné dodržet režim šestinedělí a co by se mohlo stát, kdybych tak neučinila. Ptala jsem se tří doktorů a každý mi řekl něco jiného. Jeden dokonce, že se mohu chovat, jako bych zákrok vůbec nepodstoupila, mohu např. jezdit na koni a otěhotnět hned po první menstruaci. Je to tedy spíše individuální, podle vlastního rozhodnutí? Jak dlouho se běžně krvácí? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doba krvácení je individuální, rozhodně by se nemělo ale jednat o příliš silné krvácení a intenzita krvácení by měla slábnout. Režim šestinedělí byste dodržet měla, znamená to tedy zvýšenou hygienu, žádné koupání ale jen sprchování a zejména vynechat pohlavní styk. Není samozřejmě nutné tento režim držet celých 6 týdnů jako po porodu, ale alespoň 3-4 týdny. Největší riziko, které byste nedodržením tohoto režimu podstoupila, je riziko zavlečení infekce do dělohy. Sportovat můžete začít postupně po pár dnech, tedy i jezdit na koni, záleží zejména, jak se budete na sport cítit. Otěhotnění bych doporučila nejdříve po 3 měsících, samozřejmě je možné otěhotnět i dříve, ale každé, i nedokončené těhotenství organismus matky vyčerpává a určitě chcete, abyste byla fit pro další těhotenství a tím zvýšila šanci na zdárný průběh těhotenství.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+19 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: