Stav po operaci menisku a zatěžování kolene

Dobrý den, jsem po operaci menisku. V propouštěcí zprávě mám napsané:ASK, menisectomia MI partialis, Shaving, stabilizace chrupavek-vulkan, cond.med.,lat et FP, tonisatio LCA, Viscoseal genu I.sin. Pan doktor mi vysvětlil, že jelikož jsem měla prasklý meniskus již tři roky, úraz na lyžích, poškodil mi chrupavky. Pochopila jsem, že mi všechno vyčistil, zabrousil a do kolena dal nějaký gel, který by měl pomoci zahojení těch chrupavek. Řekl, že to nemám 4 týdny zatěžovat a pak ještě dva týdny velmi opatrně na30-50 %. Po dvou týdnech mám začít rehabilitaci posilováním hamstringů a svalů kolem kolene. Jsem 16 dnů po operaci a má rehabilitační trvá na tom, abych operovanou nohu zatěžovala, že nevidí důvod, proč ne. Koleno vypadá dobře, jen s malými otoky kolem jizev po nedoskopii a moc nebolí. Pan doktor odjel na měsíc pryč, před tím mi kladl na srdce, ať hlavně posiluji svaly kolem, ale se stoupáním na nohu nespěchám. Teď jsem trochu nejistá v tom, jestli mám už tu nohu zatěžovat a stoupat na ni, jak tvrdí rehabilitační, nebo ne. Můžete mi prosím poradit? Děkuji

Odpověď odborníka:

Vždy po operačním ošetření měkkých částí kolena se doporučuje tak zv. kontaktní zátěž kolena, zatížení kolena do 10%, které má stimulační význam pro hojení všech struktur. Tedy nenosit končetinu ve vzduchu, ale mírná do 10% zátěž kolena, která podle pokynů operatéra bude se zvyšovat.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: