Střevní obtíže a campylobakterie

Hezký den, obracím se na Vás s žádostí o informaci. Byla jsem hospitalizována v nemocnici s campylobakterií. Po propuštění jsem měla dobrat ercefuryl a mudr. nedělala žádné kontrolní vyšetření a řekla že mám jíst normálně. Po měsíci zase střevní obtíže, podobné příznaky ale zdá se že lehčí forma. Bohužel mudr. měla dovolenou tak jsem šla k zastupujícímu lékaři, ten aniž by se na mně podíval řekl, že se mi to vrátilo a napsal antibiotika Ciplox. Udělal výtěry ale výsledky zatím nejsou. Zdá se mi divné, brát antibiotika, když ani nevíme zda je to opravdu zase ono a nemám tak těžký průběh jako minule. Jsou vůbec na toto antibiotika vhodná? Moc děkuji za odpověď - s pozdravem Mgr. Iva Hnátková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při lehčím průběhu infekce Campylobacterem není léčba antibiotiky vhodná (a Ciplox ani není antibiotikem volby). Takže pokud se celkově cítíte dobře, nemáte horečku, ale "jen lehčí" trávící potíže, doporučuji ATB nebrat, místo toho užívat probiotika (třeba Enterol). Je sporné, zda jsou Vaše potíže způsobeny znovu Campylobacterem - může jít třeba i o reakci na nějaké jídlo (

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: