Strup-znaménko?

Chtěla jsem se zeptat zda se může piha a mateřské znaménko změnit ve strup. Četla jsem,že ano a když se změní na strup,tak je to znaménko či piha nebezpečná a je zhoubné. Co je na tom pravdy? Jak poznám,že se jedná o obyčejný stroupek a ne o znaménko? Koukala jsem na různé fotky jak vzniká melanom,ale nikde a obrázku nebylo,že by se změnil ve stoupek. Jenom,že se mění barva,velikost,tvar atd. Já se toho bojím a už jsme si na hlavně strhla 2 stroupky a mám je i různě po těle. Cca před měsíce jsme byla na vyšetření znamének u kožní lékařky a ta mi řekla,že v hlavě žádné pihy a známenka nemám. Mohlo by se tam od té kontroly udělat a změnit se hned ve stroupek tedy ve zhoubné? Ten stroupek nebyl tak velký. Byl docela malý. A co je to hemangiom? Je to nebezpečné taky mám nějaké na těle. Předem děkuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Kontrola u kožního lékaře stačí jednou za půl roku. Stroupek lze považovat za podezřelý, pokud se nehojí několik týdnů, nebo se stále opakovaně tvoří. Než se znaménko změní na něco zhoubného, trvá to rozhodně poměrně dlouhou dobu.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Těžké nohy? Venotonika zlehčí váš krok
Články: Těžké nohy? Venotonika zlehčí váš krok
Pocit těžkých nohou obvykle...
Biopsie kostní dřeně
Články: Biopsie kostní dřeně
Biopsie kostní dřeně je...
Dopřejte svým střevům jarní osvěžení!
Články: Dopřejte svým střevům jarní osvěžení!
S příchodem jara mnoho lidí...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: